Roda JC degradeert naar Jupiler League ondanks zege

Voor het eerst in zijn historie is Roda JC Kerkrade gedegradeerd uit de Eredivisie. De Limburgers wonnen bij Go Ahead Eagles (0-1), maar dat was niet voldoende voor nóg een seizoen op het hoogste niveau.

Opvallend was dat Roda JC-trainer Jon Dahl Tomasson zijn ploeg liet starten met een vijfmansverdediging en dat terwijl er gewonnen moest worden. Ondanks de versterkte defensie moesten de Limburgers het initiatief in de openingsfase aan Go Ahead laten, dat via Jarchinio Antonia de eerste kans van de wedstrijd kreeg. De vleugelaanvaller schoot na een goede individuele actie echter over.

De thuisclub kreeg in de openingsfase echter een flinke tegenvaller te verwerken, aangezien Deniz Türüç al na tien minuten wegens een blessure vervangen moest worden door Lars Lambooij. Zes minuten later kwam Roda JC vanuit het niets op voorsprong in De Adelaarshorst. Na een uitstekende actie van Guus Hupperts aan de linkerkant kon Davy De Beule eenvoudig raak schieten.

Gevaarlijk
De vroege voorsprong zorgde voor vertrouwen bij de bezoekers, die kort na de openingstreffer via Hupperts opnieuw gevaarlijk waren. De aanvaller stuitte echter op doelman Stephan Andersen. Op slag van rust leek Ridgeciano Haps te ontsnappen, waarna Bart Biemans ingreep. De verdediger kreeg daarvoor een gele kaart en zag tot zijn opluchting dat de vrije trap van Jop van der Linden een prooi was voor Filip Kurto.

Na rust moest Roda JC al snel verder zonder clubtopscorer Hupperts, die geblesseerd het strijdtoneel verliet. Maar met Frank Demouge als zijn vervanger veranderde er weinig aan het spelbeeld: de bezoekers lieten Go Ahead komen, maar kregen zelf ook mogelijkheden. Berry Powel en Demouge kwamen in kansrijke situaties, maar konden de score niet opvoeren.

Aan de andere kant kreeg de thuisclub betere mogelijkheden, maar Kurto stond doelpunten van Van der Linden, Kolder en Overgoor in de weg. Ook kon een inzet van Erik Falkenburg maar ternauwernood tot hoekschop worden verwerkt. In de slotfase beperkte Roda JC zich tot verdedigen en met succes, want het bleef 0-1 in Deventer. Maar door het gelijkspel van NEC bij landskampioen Ajax (2-2) was degradatie alsnog een feit voor de Limburgers.