Roda moet eerste degradatie ooit voorkomen in Deventer

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de laatste speelronde is dat het duel Go Ahead Eagles-Roda JC Kerkrade van zaterdagavond 18.45 uur.

Roda moet eerste degradatie ooit voorkomen in Deventer
Actueel

Omgekeerde rol

Go Ahead Eagles was voorafgaand aan het seizoen een gedoodverfde degradatiekandidaat. De Deventenaren waren vorig jaar als zesde geëindigd in de Jupiler League, waarna de promotie via de play-offs als een verrassing kwam. Toch hebben de Eagles zich dit seizoen als aanwinst voor de Eredivisie gepresenteerd. Foeke Booy smeedde een hechte eenheid, en liet zijn ploeg aanvallend voetballen. Waar in het verleden gepromoveerde clubs zich vooral ingroeven, probeerde de ploeg het spel te maken waar dat mogelijk was. Het resultaat is een stabiel seizoen, waarin Eagles zich vroegtijdig veilig speelde en zich positief liet zien.

Hoe positief het heersende gevoel in Deventer is, zo inktzwart is het seizoen in Kerkrade. Bij Roda JC werd aan het begin van de competitie voorzichtig aan het linkerrijtje en play-offs om Europees voetbal gedacht. Vandaag strijdt Roda JC om play-offs, maar dan wel om lijfsbehoud. Om dat te bereiken, is een miraculeuze ontsnapping noodzakelijk. Onrust in en om de club zorgden voor een dramatisch jaar, waarbij Ruud Brood eind december aan de kant werd gezet. Op dat moment stond Roda JC op de veertiende plek met achttien punten uit zeventien duels. Opvolger Jon Dahl Tomasson laat momenteel veel mindere cijfers zien. Onder zijn leiding wist de ploeg slechts twee keer te winnen, tweemaal gelijk te spelen en liefst elf keer te verliezen. Alleen een wonder lijkt Roda JC nog op het hoogste niveau te kunnen houden.

Falkenburg versus Powel

Op jacht naar een succesvol eerste seizoen in de Eredivisie ging de clubleiding van Go Ahead Eagles vorig jaar in de zomer gericht te werk. Met de bescheiden middelen werd op zoek gegaan naar spelers, die financieel en sportief bij de club pasten. De club vond in Erik Falkenburg een nieuwe, sterke leider op het veld. De middenvelder, die ook als spits uit de voeten kan, kwam in de dertig duels tot negen goals. Er was een goede klik tussen Falkenburg en de club, trainer Foeke Booy en de supporters. De Leidenaar lijkt echter vandaag zijn laatste wedstrijd in het rood en geel te spelen. Zijn contract bij AZ, waarvan Eagles hem heeft geleend, loopt af, en er is veel interesse. Onder meer rivaal PEC Zwolle heeft belangstelling in Falkenburg.

Waar het aankoopbeleid van Go Ahead Eagles zich kenmerkte door weloverwogen beslissingen, was Roda JC een stuk minder succesvol. Vorige week, in het verloren thuisduel met FC Groningen, zaten veel aankopen naast elkaar op de reservebank. Kees Luijckx, Henk Dijkhuizen, Anouar Kali en ook Frank Demouge, die afgelopen zomer na een huurperiode werd gekocht, stonden niet in het basiselftal. De paniek in Kerkrade wordt dan ook het beste gesymboliseerd door Berry Powel. De ervaren spits is belangrijk voor de Limburgers, pakt overal zijn doelpunten mee, maar werd na de transferperiode afgelopen winter plots in februari opgepikt aangezien hij een amateurstatus had bij Heracles Almelo. Vanmiddag is dan ook de hoop op het scorend vermogen van Powel gevestigd.

Alles of niets

Voor Go Ahead Eagles wacht vanavond een duel zonder zorgen. Na vorige week is handhaving definitief een zekerheid, waardoor een wedstrijd wacht waarin de ploeg vrijuit kan voetballen. In het laatste thuisduel van het jaar zal Foeke Booy het trouwe thuispubliek nog een keer wat spektakel willen bieden. De Deventenaren zullen de aanval zoeken en zoals wekelijks via de snelle en gevaarlijke vleugelspelers Antonia en Houtkoop voor dreiging willen zorgen. Met Falkenburg rondom de balvaste spits Kolder zijn de vaste patronen in het aanvalsspel zichtbaar.

Voor Roda JC wacht de wedstrijd van de waarheid. Behalve het onschadelijk maken van de aanval van de thuisploeg, moet het elftal zelf op jacht naar doelpunten. Een overwinning is een must, en daarvoor zal worden gekozen voor een opportunistische speelstijl. De kans is groot dat Berry Powel en Frank Demouge samen het spitsenduo zullen vormen. Met de individuele actie vanaf de rechterkant van Guus Hupperts, wil Roda JC zo aanvallend voor gevaar zorgen. Roda JC zal offensief moeten spelen om kansen af te dwingen, maar daarbij is het ook noodzakelijk om achterin de rijen gesloten te houden. Iets wat in de voorbije maanden een groot probleem was.

Speelt Roda JC vandaag de laatste wedstrijd voorlopig in de Eredivisie en degradeert de ploeg voor het eerst in de historie naar de Jupiler League, of kan het opnieuw ontsnappen? Vanavond om 18.45 uur trappen beide teams af in een sfeervolle Adelaarshorst. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.