FC Groningen straft misser Atsu in slotfase af

FC Groningen zette woensdagavond een grote stap richting de finale van de play-offs. In eigen huis hadden de groen-witten het heel lastig met Vitesse, maar trokken dankzij een late goal van Lorenzo Burnet aan het langste eind: 1-0.

Vitesse, waar Dan Mori speelde in plaats van Guram Kashia, was in de eerste helft heer en meester in De Euroborg. De Arnhemmers hadden meer dan zeventig procent balbezit en stichtten het meeste gevaar. Dat die dominantie niet werd omgezet in een doelpunt, mocht Christan Atsu zich aanrekenen. Na een overtreding in het strafschopgebied van Rasmus Lindgren op Renato Ibarra legde arbiter Pol van Boekel de bal op de stip. Atsu eiste de strafschop op, maar schoot slecht in waardoor Marco Bizot de bal keerde.

Dat juist Vitesse heerste en niet Groningen was een flinke verrassing. De thuisclub had zijn laatste zes competitiewedstrijden namelijk allemaal winnend afgesloten, terwijl Vitesse al zeven wedstrijden zonder overwinning was. Van die tegenovergestelde vorm was woensdagavond echter niets te merken.

In de tweede helft kwam Groningen beter voor de dag. De thuisclub kreeg al snel een grote kans via Richairo Zivkovic, maar doelman Piet Velthuizen reageerde uitstekend op de kopbal van de aanwinst van Ajax. In het laatste half uur kreeg Vitesse de controle weer terug. Doordat de geel-zwarten in de eindfase vaak het overzicht niet hadden of de verkeerde keuzes maakten, bleven grote kansen uit.

Het gebrek aan scorend vermogen kwam Vitesse heel duur te staan, want in de 88ste minuut liet Groningen zien hoe het moet. Na knullig balverlies van Jan-Arie van der Heijden kwam Lorenzo Burnet in balbezit en de linksback van de thuisploeg liet Velthuizen kansloos met een puntertje in de korte hoek. Daarmee brengt hij een plek in de finale van de play-offs binnen handbereik voor zijn club. Zaterdag volgt de return in Arnhem.