AZ dendert via Heerenveen richting finale play-offs

Dankzij een uitstekende eerste helft tegen SC Heerenveen ligt AZ op koers voor de eindstrijd van de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League. De ploeg van trainer Marco van Basten had vooral vóór rust nauwelijks iets in te brengen tegen diens toekomstige werkgever en ging met 3-0 onderuit.

AZ-trainer Dick Advocaat haalde voor de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen nog maar eens aan wat voor zwaar seizoen zijn ploeg heeft gehad, maar dat de Alkmaarders lang op drie fronten meestreden was woensdagavond nauwelijks iets van te merken. Het ontbreken van een centrumspits - door de blessures van Aron Jóhannsson, Denni Advic en Fernando Lewis – viel niet op, omdat Advocaat de personele problemen uitstekend camoufleerde door zijn elftal in een 4-4-2-formatie te laten spelen.

Vleugelspits Steven Berghuis was bij vlagen ongrijpbaar. Hier passeert hij Joey van den Berg.

Het gevolg was dat de kwartfinalist van de Europa League het middenveld bij afwezigheid van Heerenveen-spelmaker Hakim Ziyech, die op de bank begon, domineerde. Ook omdat Steven Berghuis het gebrek aan een spits compenseerde door zijn directe tegenstander Joost van Aken keer op keer zoek te spelen. Het resulteerde na 26 minuten in de 1-0. Nadat Berghuis een individuele actie had besloten met een schot tegen de paal, sloeg Celso Ortiz toe in de rebound.

Vervolgens liep de ploeg van Advocaat op weg naar de eerste thuiszege sinds 23 maart (2-1 tegen PEC Zwolle) in rap tempo uit naar de 3-0 eindstand. En dan mocht Heerenveen nog van geluk spreken dat het na de openingsgoal van Ortiz nog tien minuten duurde voor AZ de score opvoerde. Vier minuten na de 1-0 was diezelfde Ortiz immers al over het been gegaan van Marten de Roon.

Scheidsrechter Danny Makkelie liet toen nog doorspelen, maar kende even later wel een penalty toe, nadat Van Aken Berghuis had vastgehouden. Nemanja Gudelj benutte de strafschop koelbloedig. Een minuut later was Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt opnieuw verslagen, toen Berghuis weer opdook voor zijn doel na een pass van Markus Henriksen.

Het was niet de avond van Alfred Finnbogason. Hij viel vlak voor rust geblesseerd uit.

Dat het niet de avond was van Heerenveen bleek vlak voor rust, toen Alfred Finnbogason geblesseerd uitviel na het missen van een grote kans. Van Basten besloot Ziyech alsnog in te brengen, maar het leverde geen aansluitingstreffer meer op. En dat terwijl de Friezen eerder dit seizoen beide onderlinge ontmoetingen nog met 4-2 en 5-1 wonnen.

Ook het dankzij alle inspanningen van het seizoen toch meer en meer vermoeid ogende AZ scoorde niet meer, hoewel met name Joey Gudmundsson het met enkele afstandsschoten nog probeerde. Desondanks lijkt het al vrijwel vast te staan dat AZ zich gaat plaatsen voor de finale van de play-offs. En dus lonkt opnieuw een lang Europees avontuur. Stiekem zal ook Van Basten er vrede mee hebben.