PSV behoudt uitzicht op Champions League na flater Abbiati

PSV heeft dankzij een keepersfout van Christian Abbiati nog altijd uitzicht op het hoofdtoernooi van de Champions League: 1-1. Juist toen AC Milan de Eindhovenaren bij de keel had gegrepen, kwam de jeugdige ploeg onder die druk vandaan door de onverwachte gelijkmaker van Tim Matavz (foto).

Trainer Phillip Cocu kondigde het maandag tijdens de persconferentie al aan: tijdens de play-offs van de Champions League tegen AC Milan zou elk foutje worden afgestraft. De trainer van PSV kreeg gelijk, want Milan was in het Philips Stadion met name gevaarlijk door onoplettendheden van zijn jonge elftal.

Zo kon Stephan El Shaarawy in de vijftiende minuut vogelvrij de 1-0 achter Jeroen Zoet knikken (foto onder), nadat Joshua Brenet hem volledig uit het oog was verloren en Memphis Depay even daarvoor aangever Ignazio Abate uit zijn rug had laten lopen.

Amper tien minuten eerder had Zoet in een vergelijkbare situatie nog redding kunnen brengen toen El Shaarawy voor hem opdook na een te korte terugspeelbal van Joshua Brenet. De 22-jarige doelman was vlak na de 0-1 zelf bijna ook verantwoordelijk voor een tegengoal. Mario Balotelli stuitte via de hand van Zoet echter op de lat na een slechte uittrap van de PSV-keeper.

Het vloeiende combinatievoetbal dat PSV tegenover die slordigheden stelde maakte echter veel goed. Onder aanvoering van Adam Maher creëerden de Eindhovenaren in de eerste helft de ene na de andere kans. De twintigjarige middenvelder was meerdere malen in de buurt van een goal, maar miste geluk in de afronding.

In de tweede minuut tikte hij de bal maar net naast, nadat hij een schot van Matavz van richting had veranderd, terwijl Abbiati met zijn vuisten tot twee keer toe voorkwam dat Maher – eerst van afstand en later met een volley uit een prima pass van Stijns Schaars – kon scoren. Tien minuten voor rust was Abbiati wel geslagen, maar kwam Maher na een sterke individuele actie niet verder dan de lat.

Milan-sterspeler Balotelli viel, behoudens zijn schot tegen de lat, aanvankelijk vooral op door wangedrag. Zo probeerde hij tevergeefs een penalty te versieren en liet hij zich makkelijk vallen na een schouderduw van Maher, die daarvoor geel kreeg.

Na rust draaide het wedstrijdbeeld echter volledig om. Super Mario liet zich plots wel van zijn goede kant zien en onder zijn aanvoering drukte Milan PSV steeds verder terug. Nadat El Shaarawy op aangeven van Balotelli tweede goede kansen had gemist, was het juist een fout van Abbiati die PSV een kwartier na rust terug in het zadel hielp. Bij een lastig stuiterend maar houdbaar afstandsschot van Jeffrey Bruma gaf de Italiaanse doelman een rebound weg, hetgeen Matavz dankbaar afstrafte met een rake kopstoot.

De Milanese storm ging daarna enigszins liggen, waardoor PSV met de invallers Florian Jozefzoon – hij verving de in de basis gestarte Ji-Sung Park - en Jürgen Locadia nog jacht kon maken op de overwinning. Karim Rekik, die als tegenstander van Balotelli (zijn oude ploeggenoot bij Manchester City, foto boven) een sterke wedstrijd speelde, kreeg uit een voorzet van Georginio Wijnaldum nog een uitstekende kopkans, maar de achttienjarige verdediger timede zijn poging volledig verkeerd.

Omdat Milan-invaller Andrea Poli in de slotfase van dichtbij de bal niet voorbij Zoet kreeg, ligt de confrontatie tussen PSV en Milan over acht dagen in het San Siro-stadion nog volledig open. De historie spreekt wel in het voordeel van de Italianen, die twee van de drie vorige thuisduels met PSV wonnen.