Cocu heeft hoogste winstpercentage van alle PSV-trainers

PSV speelt dinsdagavond in de CL-voorrondewedstrijd tegen AC Milan zijn achttiende officiële wedstrijd onder leiding van Cocu. Van de zeventien voorgaande duels - de laatste twaalf van het seizoen 2011/12 en de eerste vijf van deze jaargang - wonnen de Eindhovenaren er liefst veertien.

Cocu heeft hoogste winstpercentage van alle PSV-trainers

De overige drie duels onder Cocu mondden uit in één gelijkspel en twee nederlagen. Die totaalbalans komt neer op een winstpercentage van 82,35. In de rijke PSV-historie kan geen enkele andere hoofd- of interimtrainer een hogere winstgarantie afgeven. Hans Kraay sr. (74,63%) en Guus Hiddink (67,25%) volgen op gepaste afstand.

Opvallend is verder dat PSV onder Cocu nog ongeslagen is in wedstrijden in het eigen Philips Stadion. Van de negen officiële duels op eigen terrein leverde alleen het Europa League-duel met Valencia (1-1) geen volle winst op. De overige acht partijen werden gewonnen met de doelcijfers 27-8.

Overige feiten in de aanloop naar PSV-AC Milan:

AC Milan was 21 keer eerder tegenstander van een Nederlandse ploeg. Acht keer hadden de Italianen het nakijken, tegen drie gelijke spelen en tien overwinningen. De Nederlandse teams maakten twintig goals, AC Milan 22.

PSV trof AC Milan tot dusverre zes keer. Twee keer wonnen de Brabanders, één keer speelden beide ploegen gelijk en drie keer kwam Milan tot een zege. Doelcijfers 7-5 in Italiaans voordeel.

Cocu en Ji-Sung Park kwamen beiden namens PSV tot scoren in de onderlinge confrontatie van 4 mei 2005, de return in de halve finale van de CL die PSV met 3-1 won. Park opende destijds de score, de andere twee goals (2-0 en 3-1) kwamen van Cocu. De tegentreffer van Massimo Ambrosini verhinderde destijds een finaleplaats voor PSV.

In het seizoen 2009/10 scoorde Park, toen in dienst van Manchester United, ook tegen AC Milan. Mede door zijn goal (foto onder) won United het duel in de achtste finale met 4-0 en plaatste het zich voor de kwartfinale.

De eerste keer dat een Nederlandse ploeg tegen AC Milan speelde was de eindstrijd van de Europa Cup I in 1969. De ervaren Italianen speelden het Ajax van dirigent Johan Cruijff naar een 4-1 nederlaag. In 1995 nam de Amsterdamse club revanche door in de eindstrijd van de Champions League met 1-0 te winnen door een goal van Patrick Kluivert.

De ontmoetingen tussen PSV en AC Milan zijn de enige play-off wedstrijden voor de Champions League waar twee voormalige winnaars van de Cup met de Grote Oren spelen. PSV won de Europa Cup I in 1988. AC Milan ging zeven keer met de beker aan de haal.

Samenstelling: Ramon Min & Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen