PSV hoopt op wederom dramatische seizoenstart AC Milan

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Dinsdagavond (20.45 uur) begint PSV aan het tweeluik met AC Milan in de play-offs om Champions League-voetbal.

PSV hoopt op wederom dramatische seizoenstart AC Milan

PSV

Een uitstekende seizoenstart van de Eindhovenaren heeft voor een flinke boost van het vertrouwen gezorgd. PSV speelde prima in de vorige ronde tegen SV Zulte Waregem, terwijl er in de Eredivisie met een honderd procent score een goed begin is gemaakt. Toch zijn er hier en daar wel wat zorgen over de aanval. Zakaria Bakkali was de eerste weken van het seizoen de revelatie van de ploeg met zijn dreiging als rechtsbuiten, maar de jongeling moet het duel met AC Milan aan zich voorbij laten gaan door een blessure.

De kans is daarom aanwezig dat Ji-Sung Park zijn rentree maakt bij PSV na acht jaar afwezigheid. In de zomer van 2005 vertrok hij naar Manchester United en via Queens Park Rangers is de Zuid-Koreaan weer terug op het oude nest. De laatste Europese wedstrijd van Park in het shirt van de Eindhovenaren dateert van 4 mei 2005. Toen werd PSV in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door, jawel, AC Milan.

Uitgelicht
Ook twee leden van de technische staf van PSV weten hoe het is om in Europees verband uit te komen tegen AC Milan. Hoofdtrainer Phillip Cocu stond samen met Park op het veld tijdens het tweeluik in 2005, en ook een jaar later stond hij in de groepsfase tegenover de Rossoneri. Assistent Ernest Faber deed mee tijdens de eerste Europese confrontatie tussen PSV en AC Milan; als 21-jarige verdediger kreeg hij in 1992 als taak mee om Marco van Basten af te stoppen. Door een doelpunt van onder meer Ruud Gullit verloor PSV toen van de Italianen (1-2).

AC Milan

De Italiaanse topclub zal tegen PSV de eerste officiële wedstrijd van het seizoen spelen. Het behalen van het miljoenenbal is voor Milan een verplichting, gezien de status van de club en de kwaliteit die in de ploeg schuilt. Maar feit blijft dat de Rossoneri nog niet zo ver in het seizoen zijn als PSV. Trainer Massimiliano Allegri is benieuwd. 'We gaan proberen om er een goede wedstrijd van te maken. Misschien hebben we wat fysieke achterstand.'

Vorig jaar begon AC Milan werkelijk dramatisch aan het seizoen. Van de eerste acht competitiewedstrijden werden er destijds vijf verloren, won Milan twee keer en pakte het één keer een punt. Na acht speelronden stond AC Milan op een schrikbarende vijftiende plek in de Serie A. Milan herstelde zich later sterk, mede door de komst van Mario Balotelli in de winter, maar Allegri is gewaarschuwd.


Uitgelicht
Bij AC Milan staan twee Nederlanders onder contract: Nigel de Jong en Urby Emanuelson. Beiden hebben in de afgelopen jaren de nodige ervaring opgedaan op Europees niveau, maar de wedstrijd tegen PSV betreft voor beiden een unicum. Zowel De Jong als Emanuelson speelde nog nooit tegen een Nederlandse club op Europees niveau. Aannemelijk is dat De Jong zal starten als verdedigende middenvelder, terwijl Emanuelson moet hopen op een plek als linksachter.

Onderlinge historie

De meest gedenkwaardige wedstrijd tussen PSV en AC Milan was op 4 mei 2005, toen de ploegen streden om een plek in de finale van de Champions League. AC Milan ging met een comfortabele 2-0 voorsprong naar Eindhoven toe, maar in het Philips Stadion begon het te spoken. Park en Cocu schoten PSV naar een 2-0 voorsprong toe en lang leek het erop dat er verlengd moest worden. In de negentigste minuut gooide Massimo Ambrosini echter roet in het eten door de 2-1 te maken. De 3-1 van opnieuw Cocu in blessuretijd kwam vervolgens te laat. (Robert Smid)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
01/11/2005 PSV - AC Milan 1-0 Champions League
19/10/2005 AC Milan - PSV 0-0 Champions League
04/05/2005 PSV - AC Milan 3-1 Champions League
26/04/2005 AC Milan - PSV 2-0 Champions League
21/04/1993 AC Milan - PSV 2-0 Champions League
09/12/1992 PSV - AC Milan 1-2 Champions League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen