Pardew terug bij zijn oude liefde Crystal Palace

Reacties

Met zijn overgang naar Crystal Palace komt er een opmerkelijk einde aan een roerige periode van Alan Pardew als manager van Newcastle United. De oefenmeester zelf is blij terug te zijn op bekend terrein.

Pardew terug bij zijn oude liefde Crystal Palace

Een redelijk stabiele middenmoter in de Premier League verlaten voor een absolute degradatiekandidaat. Alsof Pardew een zekere toekomst met een mooie vrouw verruilt voor een avontuurtje waarvan het nog maar de vraag is of het iets wordt. Met een minder aantrekkelijke dame bovendien. In het geval van Pardew gaat het hier echter om een oude liefde. En die roest nooit.

Als speler acteerde Pardew tussen 1987 en 1991 op Selhurst Park, een periode waaraan hij warme gevoelens voor The Eagles overhield. 'Iedereen kent mijn historie hier, dus ik ben dolblij dat ik mezelf de manager van Crystal Palace mag noemen', liet Pardew zaterdag bij zijn presentatie weten. Zondag wordt hij direct ingewijd met het FA Cup-duel bij Dover Athletic.

Alan Pardew was op 1 januari al toeschouwer bij Aston Villa - Crystal Palace (0-0).
Alan Pardew was op 1 januari al toeschouwer bij Aston Villa - Crystal Palace (0-0).

Daarmee komt er officieel een einde aan het huwelijk tussen Pardew en Newcastle, een relatie met - op z'n zachtst gezegd - behoorlijk wat ups en downs. Bij zijn aanstelling in december 2010 is er al volop scepsis. Pardews voorganger Chris Hughton is om volstrekt onlogische redenen op straat gezet, hetgeen automatisch betekent dat de grijze ex-middenvelder met een achterstand begint.

Nog geen twee jaar later ziet de wereld er compleet anders uit. Newcastle blijft in het seizoen 2011/12 de eerste elf duels ongeslagen, plaatst zich uiteindelijk voor de Europa League en Pardew wordt in Engeland Manager van het Jaar. Genoeg reden voor clubeigenaar Mike Ashley om hem in september een contractverlenging tot 2020 (!) te geven. Er lijkt sprake van echte en onvoorwaardelijke liefde.

Beledigd
Vanaf dat moment gaat het echter steeds slechter. De seizoenen 2012/13 en 2013/14 verlopen ronduit dramatisch en de club is compleet in de war. Pardew, die zich gesteund weet door de reusachtige verbintenis, gaat onverstoorbaar verder. Ook het huidige seizoen begint dramatisch, de druk die de fans uitoefenen op Pardew is hoger dan ooit. Maar na een catastrofale seizoenstart krijgt de Londenaar het wonder boven wonder weer op de rit, met slechts één nederlaag in negen duels.

Het leed is dan echter al geleden. Pardew voelt zich tot op het bot beledigd door de fans en is het bovendien niet eens met de mate van invloed die hij krijgt op het transferbeleid van de club. Pardew is niet gelukkig, de lokroep van zijn jeugdliefde komt op het juiste moment. Zijn statement op de clubwebsite van Newcastle doet zaterdag dan ook tamelijk bizar aan. 'Een speciaal woord van dank wil ik richten tot de fans, voor alle steun van de afgelopen vier jaar.' Een bijzonder slot van een bijzonder huwelijk. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.