Newcastle stunt tegen Spurs, hoofdrol Lukaku bij Everton

Newcastle United heeft zondag een knappe overwinning geboekt bij Tottenham Hotspur. Everton zegevierde tegen Burnley.

Tottenham Hotspur – Newcastle United 1-2
Tottenham Hotspur heeft thuis na rust de zege laten glippen tegen Newcastle United. The Spurs werden verrast door een dubbele wissel van de bezoekers, die met 1-2 wonnen.

Tottenham was in de eerste helft oppermachtig tegen Newcastle, dat speelde met onder anderen Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis. Janmaat kwam in de tweede minuut goed weg toen de scheidsrechter een handsbal van de rechtsback in het strafschopgebied niet bestrafte. Een kwartier later kwam Tottenham alsnog verdiend op voorsprong, toen Emmanuel Adebayor raak kopte uit een voorzet van Ryan Mason. Het was slechts aan de zwakke afwerking van Tottenham te wijten dat de Londenaren het duel niet voor rust al beslisten.

Emmanuel Adebayor (10) opent koppend de score voor Tottenham Hotspur tegen Newcastle United, maar de thuisploeg gaf na rust de 1-0 voorsprong uit handen.

Met een dubbele wissel in de rust liet Newcastle-manager Alan Pardew de wedstrijd volledig kantelen. Hij bracht Sammy Ameobi (foto boven) en Rémy Cabella op het veld en voor eerstgenoemde, die Anita verving, was het al binnen zeven (!) tellen raak. Hij sprintte vanaf de aftrap direct richting het doel van Tottenham en schoot diagonaal zijn eerste competitiedoelpunt binnen. In de 57ste minuut beleefde Ayoze Pérez ook deze primeur, toen hij een voorzet van Cabella met zijn hoofd afrondde.

De achterstand was voor Tottenham de aanleiding Harry Kane, die donderdag nog een hattrick maakte tegen Asteras Tripolis in de Europa League, in te brengen. The Spurs werden na deze wissel weliswaar sterker, maar mede dankzij enkele reddingen van Krul hield Newcastle stand. Dankzij de nipte overwinning klimmen The Magpies uit de degradatiezone naar de veertiende plaats.

Burnley – Everton 1-3
Romelu Lukaku herstelde in de uitwedstrijd tegen Burnley zijn eigen fout. De Belgische spits leidde in de twintigste minuut de gelijkmaker van Danny Ings in met dom balverlies. Daarmee deed hij het snelle openingsdoelpunt van Samuel Eto'o teniet. Door raak te schieten - na een goede individuele actie - eiste Lukaku in de 29ste minuut ook aan de andere kant van veld een hoofdrol voor zich op. In de slotfase gooide Eto'o met zijn tweede doelpunt van de middag de wedstrijd in het slot: 1-3.