Crystal Palace verlost Pardew en Newcastle van elkaar

Reacties

Crystal Palace heeft de vruchtbare gesprekken met Alan Pardew bekrachtigd met een overeenkomst voor drieënhalf jaar. De 53-jarige manager volgt Neil Warnock op, die na de 3-1 thuisnederlaag op Tweede Kerstdag tegen Southampton moest opstappen. Doordat Pardew ruim dertien jaar na zijn vertrek als speler terugkeert op Selhurst Park, moet Newcastle United op zoek naar een nieuwe manager.

Crystal Palace verlost Pardew en Newcastle van elkaar

Pardew keek op Nieuwjaarsdag al vanaf de tribunes van Villa Park naar de uitwedstrijd van zijn nieuwe werkgever tegen Aston Villa (0-0). Al sinds zondag was duidelijk dat Vurnon Anita, Daryl Janmaat, Siem de Jong en Tim Krul spoedig een nieuwe trainer zouden krijgen, toen Pardew ontbrak op de persconferentie na afloop van de 3-2 overwinning op Everton. Maandagavond bevestigde Newcastle vervolgens dat Pardew onderhandelingen voerde met The Eagles. Zaterdagochtend kwam de deal helemaal rond.

Doordat het contract van Pardew in Newcastle nog doorliep tot medio 2020, moet Crystal Palace een afkoopsom betalen om de voormalige middenvelder terug te halen naar Londen. De overstap is in sportief opzicht een flinke stap terug. Newcastle staat tiende, nadat de eerder nog veelvuldig bekritiseerde Pardew de boel in oktober weer op de rit kreeg. Crystal Palace bezet de achttiende plaats, met maar drie punten meer dan hekkensluiter Leicester City.

Krediet
Toch komt de deal voor Pardew als geroepen. Volgens The Guardian had hij naar zijn zin te weinig inspraak op het transferbeleid van Newcastle. Zo was er geen geld om in januari een spits aan te trekken. Bovendien stak het hem dat hij zo weinig krediet heeft bij de fanatieke fans, die herhaaldelijk op zijn ontslag aandrongen toen het de club begin dit seizoen zo slecht verging. Pardew werd slechts gered door zijn langlopende contract. De gigantische ontslagvergoeding kon Newcastle zich niet veroorloven.

De op Arsène Wenger na langst zittende manager koos daarom eieren voor zijn geld toen Crystal Palace er met een afkoopsom van circa vier miljoen euro en een langdurig contract - met een beter basissalaris dan Pardew aan de oevers van de Tyne opstreek - geen twijfel over liet bestaan hem graag te zien terugkeren. Aan Pardew de taak Crystal Palace alsnog te behoeden voor degradatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.