Nieuwe FA Cup-winst lijkt enige reddingsboei voor Martínez

Reacties

Manager Roberto Martínez staat zwaar onder druk bij Everton, maar de Spanjaard kan het dunne draadje waaraan zijn positie hangt behoorlijk verstevigen met een zege op Manchester United. De ploeg van Louis van Gaal is zaterdag de tegenstander in de halve finale van het toernooi om de FA Cup (aftrap 18.15).

Nieuwe FA Cup-winst lijkt enige reddingsboei voor Martínez

Het zijn juist de prestaties in dat toernooi die de 42-jarige Martínez drie jaar geleden een transfer naar Everton opleverden. De trainer maakte in 2013 indruk in Engeland door met Wigan Athletic het grote Manchester City te verslaan in de bekerfinale. Hoewel Wigan vervolgens degradeerde, had Everton genoeg gezien en legde de club de afkoopsom voor de jonge trainer op tafel. In een prima debuutseizoen leidde Martínez Everton naar een knappe vijfde plaats. Vorig seizoen was met een elfde plaats bijzonder teleurstellend en nu The Toffees dit seizoen na 34 speelronden dezelfde plaats bezetten, lijkt het krediet van Martínez op Goodison Park nagenoeg verspeeld.

De supporters zijn het vertrouwen in de Spaanse oefenmeester in ieder geval volledig kwijt, de vernederende 4-0 nederlaag in de Merseyside-derby tegen Liverpool heeft nog een heel zoutvat in de wonden gestrooid. De afgelopen tijd zijn er iedere thuiswedstrijd spandoeken met de tekst Martinez Out te zien in Goodison Park. 'Ik snap de frustratie', zei de manager daarover. In het duel met Southampton (1-1) betrad een boze supporter zelfs het veld op zoek naar een confrontatie met Martínez. 'Wij zijn net zo teleurgesteld als de supporters. We zullen nooit wegkijken voor de mening van de fans, het is belangrijk om te weten hoe ze zich voelen.'

Roberto Martínez in betere tijden: de Spanjaard viert het winnen van de FA Cup met Wigan Athletic in 2013.
Roberto Martínez in betere tijden: de Spanjaard viert het winnen van de FA Cup met Wigan Athletic in 2013.

Dat gevoel bij de fans zou zaterdagavond wel eens een flinke wending kunnen krijgen als Martínez wint van van Manchester United in de halve finale van het toernooi om de FA Cup. Everton won het bekertoernooi voor het laatst in 1995, maar heeft door de uitschakeling van vrijwel alle grote grote clubs in Engeland een uitgelezen mogelijkheid om eindelijk weer eens een prijs te pakken. Bij een zege op United is Crystal Palace of Watford de tegenstander in de finale, die allebei onder Everton op de ranglijst van de Premier League staan.

'Op dit moment draait het om het samenzijn van het team. We moeten de competitie vergeten. We hebben tien maanden lang hard gewerkt en willen de pijn die iedereen binnen de club voelt verzachten', vertelt Martínez. De voorbereiding op het duel met Louis van Gaal is alles behalve vlekkeloos. De zeperd tegen Liverpool zorgde voor een nieuwe deuk in het vertrouwen. 'We dragen die pijn met ons mee', aldus de manager.

Martínez kan in het belangrijke duel met United bovendien niet beschikken over rechtsback Seamus Coleman, terwijl ook achter de namen van aanvoerder Phil Jagielka, John Stones en Gareth Barry een vraagteken staat. Ramiro Funes Mori ontbreekt vanwege een schorsing, waarmee de ploeg mogelijk vier verdedigers mist tegen The Red Devils.

Met zeventien punten uit evenveel duels maakt Everton het slechtste seizoen in thuiswedstrijden door in 138 jaar, maar in het FA Cup-toernooi was de ploeg in een overtuigend duel met 2-0 te sterk voor Chelsea in de kwartfinale. Manchester United vormt de volgende horde in de missie van Martínez om zijn huzarenstukje van drie jaar geleden te herhalen. (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.