Nederland krijgt bezoek van FIFA over toewijzing WK 2018

Wereldvoetbalbond FIFA gaat in de komende weken de veelbesproken toewijzing van de WK's van 2018 en 2022, aan Rusland en Qatar, nog eens onder de loep leggen. De hele gang van zaken wordt nog eens bekeken door Michael Garcia. De voorzitter van de ethische commissie van de FIFA gaat op doorreis en bezoekt de landen die verloren in de strijd om de WK's te organiseren.

Nederland krijgt bezoek van FIFA over toewijzing WK 2018

FIFA-preses  Sepp Blatter verklapte onlangs nog, enigszins opmerkelijk, dat er politieke invloed is geweest bij de toewijzing van de mondiale eindtoernooien. Die controversiële gang van zaken wordt nu nader bekeken door Garcia.

Ook Nederland kan een bezoek verwachten. Het HollandBelgium Bid (op de foto boegbeeld van destijds Ruud Gullit) probeerde het WK van 2018 naar de Lage Landen te halen, maar slaagde niet in die opzet. Ook Engeland en het gecombineerde bid van Portugal en Spanje hadden geen succes.

Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten legden het allemaal af tegen de puissant rijke Qatari. Die verliespartij werd onlangs Down Under  nog maar eens opgerakeld. Door de uitspraken van Blatter spraken de Australiërs het voornemen uit de destijds geïnvesteerde dertig miljoen euro te willen gaan verhalen op de FIFA middels een rechtszaak. In dat kader kan de doorreis van Garcia niet helemaal los gezien worden van die claim en mogelijk meer beweging die kant op in andere landen.

Het WK van 2022 staat überhaupt onder druk. Wereldwijd is er grote tegenstand tegen het in de zomer voetballen in Qatar, waar in die maanden het kwik de vijftig graden Celcius aan kan tikken. De FIFA sprak zich al resoluut uit voor een verplaatsing naar de winter. Op 3 en 4 oktober zal er tijdens de FIFA-vergadering uitsluitsel komen over deze plannen.

Bovendien zijn er meer problemen rond Qatar. De Engelse kwaliteitskrant The Guardian  onthulde vorige week nog dat arbeiders in de oliestaat onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Tientallen gastarbeiders zouden onder druk worden gezet en zelfs bij ongelukken om het leven gekomen zijn. De FIFA kondigde aan ook dit, en de link met eventuel te bouwen voetbalstadions, te gaan onderzoeken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen