Harry Been: 'Geloof steeds meer in onze kansen'

Lees meer over het HollandBelgium Bid in de nieuwe Voetbal International. Harry Been spreekt onder meer over de laatste voorbereidingen en de rol van de Nederlandse overheid. Bovendien vindt u in editie nummer 48 een uitgebreid portret van alle kandidaturen voor het WK 2018. De nieuwe VI ligt sinds woensdag in de winkels. Klik hier voor de inhoud.

Harry Been: 'Geloof steeds meer in onze kansen'

The HollandBelgium Bid geeft donderdag op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich vanaf 09.00 uur de finale presentatie van de WK-kandidatuur voor 2018. Johan Cruijff, Ruud Gullit, Guus Hiddink, Jean-Marie Pfaff (Nederland en België zijn de enige die alleen oud-voetballers aan het woord laten) krijgen een halfuur de tijd het bestuur van de Wereldvoetbalfederatie te overtuigen van hun plan.

De Nederlandse afvaardiging bestaat uit premier Mark Rutte, Johan Cruijff en Guus Hiddink, Michael van Praag als voorzitter van de KNVB en Harry Been (foto) als directeur van The HollandBelgium Bid. Het optimisme is groot. Voetbal International sprak met Been.

'Als we het WK binnenhalen – en daar geloof ik steeds meer in – hebben we alles goed gedaan', aldus Been. 'Gaat er onverhoopt iets mis, dan vind ik nog dat we gewonnen hebben. Ga maar na, al twee jaar wordt er in alle steden in België en Nederland gesproken over plannen voor de bouw of verbouw van stadions. Dankzij zo’n naderend WK gaat alles in een stroomversnelling. België en Nederland staan wereldwijd op de agenda als het over het WK gaat.'

'Wij hebben onze nek uitgestoken en iedereen heeft meegepraat over de economische effecten van zo’n groot evenement', vervolgt de voorzitter van het HollandBelgium Bid. 'Die boodschap is overal overgekomen. We hebben stapels knipsels liggen uit alle werelddelen waar onze bestuurders en ambassadeurs aan het woord komen om het verhaal van The Bid te vertellen. We staan dus op de kaart. Twee jaar geleden kreeg ik de vraag wanneer we ons gingen terugtrekken, nu houden ze heel serieus rekening met ons.'

Rond de verkiezing van de kandidaturen is de laatste dagen veel ophef. Corruptieschandalen uit het verleden en nieuwe aantijgingen omtrent het aannemen van smeergeld door FIFA-leden steken de kop op.

Been: 'Wij hebben dat soort discussies rondom andere bidders en bestuursleden van FIFA gelezen en gevolgd, maar de verhalen gingen nooit over ons en wij hebben ons er ook niet in gemengd. Dat leverde twee weken geleden de uitspraak van Blatter op dat stille kandidaten wel eens voor een verrassing konden zorgen. Daar houden we ons aan vast. Ik heb vol belangstelling gekeken naar de BBC-documentaire Panorama, met de voeten op tafel.'(Anton Lippold)

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's