KNVB benoemt vijf oud-internationals tot bondsridder

Frank de Boer, Giovanni van Bronckhorst, Phillip Cocu, Ruud Gullit en Edwin van der Sar (foto) zijn woensdag door KNVB-voorzitter Michael van Praag benoemd tot bondsridder.

KNVB benoemt vijf oud-internationals tot bondsridder

De Boer, Van Bronckhorst, Cocu en Van der Sar werden geridderd, aangezien zij in hun loopbaan meer dan honderd interlands verzamelden. In het verleden werden onder anderen Hans van Breukelen, Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Ronald Koeman en Frank Rijkaard door de KNVB benoemd tot bondsridder.

Gullit ontving het bondsridderschap vanwege zijn buitengewone bijdrage aan The HollandBelgium Bid. De voormalig speler van onder meer Feyenoord, PSV en AC Milan was president van het Belgisch-Nederlandse comité dat (vergeefs) heeft getracht om het wereldkampioenschap voetbal 2018 binnen te halen. Uiteindelijk kreeg Rusland het WK 2018 toegewezen.

Wegens zijn verdiensten voor The HollandBelgium Bid wordt Gullit overigens op 24 oktober in Brussel ook benoemd tot Erelid van de Belgische voetbalbond (KBVB). Toen de 66-voudig international in Noordwijk zijn onderscheiding kreeg uitgereikt, gaf hij aan spijt te hebben van één actie als international. 'Weglopen bij Oranje in 1994 was de slechtste beslissing van mijn leven.'

Gullit doelde daarbij op zijn actie in de aanloop naar het WK in Amerika, toen Oranje onder leiding stond van bondscoach Dick Advocaat. Mede naar aanleiding van discussies over zijn positie binnen het elftal en de te volgen strategie verliet Gullit toen uit eigen beweging het trainingskamp. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's