Grote dag voor het HollandBelgium Bid in Zürich

Donderdag rond vier uur wordt bekend welke landen de organisatie van de WK's van 2018 en 2022 op zich gaan nemen. VI.nl volgt de hele dag de ontwikkelingen en presentaties van de gegadigden.

Grote dag voor het HollandBelgium Bid in Zürich

Het HollandBelgium Bid, de kandidaatstelling van Nederland en België, is een van de gegadigden voor het Wereldkampioenschap van 2018. Concurrentie komt van Rusland, Engeland en Portugal Spanje.

Vandaag krijgen de landen in Zürich de mogelijkheid de FIFA-leden met een zogenaamde 'Finale Presentatie' voor zich te winnen. Om 09:00 vanochtend trapten Nederland en België af met een halfuur durende presentatie, gevolgd door Spanje Portugal (10:00 uur), Engeland (11:00) en Rusland (12:00).

Voetbal International volgt de verrichtingen van de blikvangers Johan Cruijff, Guus Hiddink, Ruud Gullit en Jean-Marie Pfaff op de voet en houdt u gedurende deze dag 'live' op de hoogte.

12:41Einde presentatie Rusland. Rond 16:00 uur wordt bekend waar het WK 2018 plaats gaat vinden.

12:07 uurDe presentatie van Rusland, waar premier Vladimir Poetin overigens ontbrak, is begonnen. Meest tot de verbeelding sprekende ambassadeur van het Russische bid was zonder twijfel Andrei Arshavin, sterspeler van Arsenal. De aanvaller sprak de hoop uit dat de wereld vertrouwen heeft in Rusland en liet weten dat het voetbal in Rusland in goede handen is.

Eerder in de presentatie zetten verschillende Russische ambassadeurs, waaronder tweevoudig Olympisch kampioene Jelena Isinbajeva, uiteen waarom Rusland de ideale locatie zou zijn voor het Wk 2018.

Zo zijn reeds negen hypermoderne stadions in aanbouw, is Rusland goed bereikbaar per vliegtuig en zijn alle speelsteden door de lucht te bereiken binnen twee uur vliegen van Moskou. Daarnaast hebben voetbalsupporters niet langer een visum nodig om het land binnen te komen. 11:32 uur Einde presentatie Engeland, ruim binnen de toegestane tijd. Rond twaalf uur staat de presentatie van Rusland gepland.

11:07 uur Even na elf uur is de presentatie van Engeland van start gegaan. Na een korte opening van ambassadeur Eddie Afekafe verscheen niemand minder dan Prins William ten tonele. De toekomstig troonopvolger sprak over de liefde van het Engelse volk voor de voetbalsport.

Even later benadrukte de premier van het Verenigd Koninkrijk, David Cameron, nog maar eens dat de organisatie van het WK 2018 de volledige steun van de regering heeft. De woorden van bestuursvoorzitter Andy Anson kwamen op hetzelfde neer.

David Beckham maakte indruk door zich als mondiale bekendheid en wereldster sterk te maken voor de organisatie in Engeland. De presentatie werd afgesloten met prachtige sfeerbeelden uit Engelse stadions.

10:42 uur Einde presentatie Spanje/Portugal. Deze nam dus langer in beslag dan het toegestane halfuur.

10:00 uurOm tien uur precies is de presentatie van Spanje/Portugal begonnen. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero haalde verschillende punten aan om de aanwezigen over de streep te trekken.

In het voordeel van Spanje/Portugal zijn volgens de premier de goede infrastructuur, fantastische stadions en uitstekende huisvesting. Daarnaast wees Zapatero op het grote aantal dagen zon per jaar; zo'n driehonderd.

Daarna passeerde nog een aantal sprekers de revue, waaronder de voorzitters van de landelijke voetbalbonden. Gewezen werd op de ervaring - Portugal organiseerde in 2004 al het EK en Spanje het WK in 1982 - waardoor het gros van de faciliteiten reeds aanwezig is en de traditie van het voetbal in de cultuur.

Als tegenhanger voor het milieuvriendelijke aspect van het HollandBelgium Bid - het gebruik van de fiets voor kleine afstanden - zeggen Spanje en Portugal toe per gemaakt doelpunt duizend bomen te gaan planten. Opvallend was dat deze presentatie zich vooral richtte op de praktische kant van de organisatie, terwijl het HollandBelgium bid meer inzette op de aankleding en fraaie beelden. <br /><br /> 09:30 uurEinde presentatie. Later in de ochtend volgen de presentaties van de concurrentie.

09:02 uur De presentatie van de Nederlands/Belgische delegatie is gestart. Het eerste woord was aan Michel D'Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA. De Belg introduceerde de presentatie.

In de presentatie werden historische beelden uit de hoogtijdagen van het Nederlandse en Belgische landenvoetbal afgewisseld met toespraken van Johan Cruijff en Jean-Marie Pfaff. Geestig was vooral de gesynchroniseerde versie van decennia oude interviews met Cruijff en Pfaff, waarin de heren al een verlangen uitspraken voor de organisatie van het WK in 2018.

Daarnaast gaven de Belgische premier Yves Leterme en diens Nederlandse equivalent Mark Rutte acte de présence.

Guus Hiddink, ervaringsdeskundige op het gebied van eindtoernooien met achtereenvolgens Nederland, Zuid-Korea, Australië en Rusland, zette in zijn zegje de voordelen van een toernooi in de Lage Landen uiteen, zoals de goede faciliteiten en kleine reisafstanden. <br /><br />

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's