Mané en Wijnaldum moeten vrije val Liverpool stoppen

Reacties

Er hangen donkere wolken boven Anfield. Met het uitblijven van doelpunten en overwinningen, de uitschakeling in de strijd om de FA Cup en League Cup en een voortdurende keepersdiscussie staat het seizoen van Liverpool op instorten. De aankomende wedstrijd tegen Tottenham Hotspur lijkt een cruciale voor The Reds. Manager Jürgen Klopp rekent daarbij op Georginio Wijnaldum en Sadio Mané, die als enigen voor zeldzame hoogtepunten zorgen.

Mané en Wijnaldum moeten vrije val Liverpool stoppen

Even zal Klopp na de nederlaag tegen Hull City (2-0) teruggedacht hebben aan de betere tijden van voor de jaarwisseling. De Duitse manager was radeloos na de vijfde achtereenvolgende wedstrijd zonder overwinning, waarmee de kansen in de Engelse titelstrijd steeds verder wegdrijven. Zaterdag tegen Tottenham moet Liverpool winnen om te voorkomen dat het de vijfde plaats kwijtraakt aan rivaal Manchester United.

En dat terwijl de zaken er op Oudejaarsdag nog zo goed voorstonden. Wijnaldum schonk zijn ploeg een zege op Manchester City (1-0) en de spannende achtervolging op koploper Chelsea werd doorgezet. Klopp had de boel op de rit en er werd hardop gefantaseerd over de eerste landstitel sinds 1990. Nu moet Liverpool de titelambities bijstellen nadat het een dramatische reeks neerzette en wegzakte naar de vijfde plek.

De maand januari was een troosteloze maand voor Liverpool. Tijdens het gelijkspel tegen laagvlieger Sunderland (2-2) kon Sadio Mané zijn ploeg voor de laatste keer helpen met een doelpunt, maar daarna vertrok de clubtopscorer om met Senegal te spelen om de Afrika Cup. Zijn afwezigheid bleek al snel een pijnpunt, want hij nam zijn doelpunten met zich mee en er was niemand die zijn aanvalsspel kon overnemen.

Zonder Mané scoorde Liverpool vijf keer in zeven wedstrijden, won het moeizaam van vierdeklasser Plymouth Argyle en verloor het drie thuiswedstrijden op rij, waaronder de blamage tegen Wolverhampton (1-2) die leidde tot uitschakeling in het toernooi om de FA Cup.

Niet gek dat de club zijn topscorer direct na de uitschakeling van Senegal zo snel mogelijk weer naar Engeland wilde halen. Er werd zelfs een privéjet ingezet om de rentree van Mané te versnellen. Maar de aanvaller moest zijn gemiste penalty tegen de uiteindelijke winnaar Kameroen verwerken en kon in de belangrijke wedstrijd tegen Chelsea nog niet meedoen. En dus moest Wijnaldum, net als tegen City, opnieuw redding brengen.

De haperende machine van Liverpool legt een hoop druk op de schouders van de Nederlandse aankoop. Zijn manager verwacht van Wijnaldum dat hij meer gaat scoren. Drie doelpunten vindt Klopp te weinig voor de Rotterdammer die er vorig seizoen elf maakte voor Newcastle United. Tegen Chelsea stelde Wijnaldum zijn coach niet teleur en zorgde hij met een kopgoal voor een gelijkspel (1-1).

Het droeg bij aan de uitverkiezing van Wijnaldum tot beste Liverpool-speler van januari, maar Klopp wil meer zien van zijn middenvelder. 'Gini is een goede speler en daarom is hij hier, maar hij moet blijven werken aan zijn afronding', zei Klopp. 'Als Roberto Firmino met voorzetten komt, moet hij vaker in het strafschopgebied klaar staan.'

Het moment waarop Wijnaldum raak kopt tegen Chelsea.
Het moment waarop Wijnaldum raak kopt tegen Chelsea.

Op de website van Liverpool legt Wijnaldum uit dat zijn goede prestaties in de belangrijke wedstrijden niet alleen door zijn eigen inbreng komen. 'Tegen Chelsea hebben we laten zien dat we kunnen leren van onze fouten. Als je veel wedstrijden verliest, raak je ook wat vertrouwen kwijt, maar elke volgende wedstrijd is een nieuwe kans om dat terug te krijgen. Als we als een team spelen, kan iedereen zijn kwaliteiten tonen. Tegen City en Chelsea lukte dat, mijn doelpunten waren daar een uitkomst van.'

Verwateren
Met deze aanwijzingen en de terugkeer van Mané hoopt Klopp dat het aantal doelpunten weer toe zal nemen. Maar daarmee is Liverpool nog niet gered. De Duitse manager krabt zich ook regelmatig achter de oren over de manier waarop zijn ploeg treffers incasseert. De nederlaag bij Hull werd ingeleid door een blunderende Simon Mignolet, die tijdens de eerste seizoenshelft de plek van Loris Karius overnam. De positie van de Belg staat al een tijd onder druk en de aanhoudende keepersdiscussie toont een net zo groot probleem als het uitblijven van de doelpunten.

Het seizoen van Liverpool staat dus op instorten, maar tegen Tottenham Hotspur kunnen The Reds de schade van de afgelopen tijd beperken. De Londense tegenstander profiteerde van de slechte reeks van Liverpool door sinds december niet meer te verliezen en zo de tweede plek over te nemen. Koploper Chelsea verdwijnt inmiddels voor alle achtervolgers steeds verder uit het zicht, waardoor de hoop van de Liverpool-fans in de bevrijdende titel langzaam weer verwatert. Plaatsing voor de Champions League lijkt het nieuwe doel voor de club die er vorig seizoen helemaal niet in slaagde zich te plaatsen voor Europees voetbal. (Jesper Langbroek)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.