Man Utd ontbreekt in Europa, hilariteit bij Spurs

Manchester United heeft het seizoen in mineur besloten. Doordat de Engelse recordkampioen als zevende eindigde in de Premier League, blijft de ploeg in de komende jaargang verstoken van Europees voetbal. Tottenham Hotspur behield gemakkelijk de zesde plaats, terwijl Arsenal en Chelsea wonnen en Marvin Emnes scoorde namens Swansea City. Chris David luisterde zijn competitiedebuut bij Fulham op met een doelpunt.

Southampton – Manchester United 1-1
Met Robin van Persie voor het eerst sinds 19 maart weer in de basisopstelling hoopte de ploeg van interim-trainer Ryan Giggs op de slotdag van de Premier League alsnog Europees voetbal af te dwingen. Dan had Tottenham Hotspur moeten verliezen én United zelf moeten winnen. Zover kwam het dus niet.

Na 28 minuten nam Southampton een voorsprong door een goal van Rickie Lambert. Hoewel Juan Mata met een rake vrije trap daar nog wel wat tegenover stelde, slaagde United niet meer erin te winnen. Daardoor besloot het de competitie als zevende. Louis van Gaal weet dus dat wanneer hij naar Old Trafford overstapt, hij zich volgend seizoen geen zorgen hoeft te maken om een razend drukke agenda. Voor het eerst sinds 1990 (!) is er geen Europees voetbal voor United.

Mogelijk hebben ook enkele routiniers hun laatste duel voor de topclub gespeeld. Voor Nemanja Vidic geldt dat sowieso, maar mogelijk vertrekken ook Patrice Evra en Rio Ferdinand nog. Southampton eindigt dit seizoen knap als achtste. Robin van Persie, die na 67 minuten in het St. Mary's Stadium werd vervangen, kan zich nu op het WK met Oranje gaan richten.

De rake vrije trap van Juan Mata.

Norwich City-Arsenal 0-2
Hoewel Norwich City alleen nog in theorie kon ontsnappen aan degradatie, is de afdaling naar het Championship nu ook officieel. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer had met zeventien (!) doelpunten verschil moeten winnen van Arsenal om alsnog in de Premier League te blijven.

Zonder Van Wolfswinkel, die niet bij de wedstrijdselectie zat, en de negentig minuten op de bank zittende Fer hield Norwich de bezoekers voor rust nog van scoren af. Na de onderbreking lukte dat niet meer. Aaron Ramsey en Carl Jenkinson hielpen The Gunners aan de zege.

Arsenal bleef door de zege vierde en kan zich gaan richten op de FA Cup-finale van komende zaterdag tegen Hull City. Door de eindklassering mag het in de voorronde van de Champions League gaan proberen een nieuw ticket voor het miljoenenbal af te dwingen. Norwich completeert het trio degradanten. Fulham en Cardiff City zagen eerder hun uitzicht op lijfsbehoud al verdwijnen.

Tottenham Hotspur-Aston Villa 3-0
Tottenham kende vooraf de opgave. Een punt zou voldoende zijn om ook volgend seizoen in de Europa League te mogen uitkomen. Na 38 minuten was al duidelijk dat dat gemakkelijk zou lukken. Paulinho, een eigen goal van Nathan Baker en een benutte strafschop van Emmanuel Adebayor zorgden voor Londense weelde. Ron Vlaar en Leandro Bacuna, die allebei in de basis stonden, eindigden met Villa als vijftiende. Ook voor Vlaar geldt daardoor dat hij zich op het WK kan gaan richten.

Overigens zorgde manager Tim Sherwood voor een hilarisch moment. Hij liet een kritische supporter op zijn plek zitten voor de laatste vijf minuten. Bovendien stond hij zijn jasje af aan de fan. Sherwood werd sinds zijn aantreden stevig bekritiseerd en wilde zo zijn gram halen.

Cardiff City – Chelsea 1-2
José Mourinho en Chelsea beëindigden een bewogen seizoen met een zege op nummer negentien Cardiff City. De Portugese coach kondigde al eerder aan een heel nieuw team te gaan bouwen en de vertoning van zondag zal hem alleen maar hebben gesterkt in die gedachte. Lang stond Chelsea immers op achterstand tegen de degradant door een goal van Craig Bellamy.

Pas in de laatste twintig minuten kon Chelsea een en ander omdraaien. Door treffers van André Schürrle en Fernando Torres wonnen de Londenaren alsnog. In de 79ste minuut mocht Nathan Aké aan Chelsea-zijde nog invallen.

Marvin Emnes viert zijn goal.

Sunderland – Swansea City 1-3
Swansea sloot het seizoen af in stijl. In en tegen Sunderland won het dankzij doelpunten van Nathan Dyer, Marvin Emnes en Wilfried Bony. Na de 0-2 van de Nederlander stelde alleen Fabio Borini daar wat tegenover. Door de knappe winst eindigde Swansea, waar behalve Emnes ook Dwight Tiendalli (75 minuten) en Jontathan De Guzman (ingevallen in de 55ste minuut voor Emnes) in actie kwamen, als twaalfde. Michel Vorm kreeg rust. Sunderland besluit het seizoen als veertiende. Voor Bony was het alweer zijn zeventiende competitiedoelpunt.

Fulham – Crystal Palace 2-2
Voor zowel het gedegradeerde Fulham als middenmoter Crystal Palace stond er niets meer op het spel, maar de Londense derby van zondagmiddag zal nooit meer worden vergeten dankzij Chris David. Het Nederlandse talent van Fulham maakte als invaller in de eerste helft zijn debuut in de competitie en voorkwam met een doelpunt in de blessuretijd een nederlaag. Cauley Woodrow had het eerste doelpunt voor de thuisploeg gemaakt. Namens Palace was Dwight Gayle twee keer trefzeker