Manchester City kampioen dankzij supermens en glijpartij

Reacties

Manchester City kroonde zich zondag voor de vierde keer tot kampioen van Engeland. Zonder Yaya Touré en Steven Gerrard was het echter nooit zover gekomen.

Manchester City kampioen dankzij supermens en glijpartij

Dat City dit seizoen voor de vierde keer in zijn historie kampioen zou worden, leek een kleine maand geleden ondenkbaar na de 3-2 nederlaag op Anfield. Concurrent Liverpool kreeg door die overwinning de koppositie in handen en gezien de supervorm van The Reds leek de landstitel voor het eerst sinds 1990 naar de oevers van de Mersey te gaan.

Het lot bepaalde anders. De glijpartij van Steven Gerrard tegen Chelsea op 27 april (met uiteindelijk een 0-2 nederlaag tot gevolg) bracht City terug in pole-position en dankzij de 3-3 van Liverpool bij Crystal Palace van 5 mei stak City de concurrent definitief voorbij. De Premier League kleurt weer lichtblauw.

Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen figureert in een luchtduel met Yaya Touré. Bacary Sagna kijkt rechts met ontzag toe.
Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen figureert in een luchtduel met Yaya Touré. Bacary Sagna kijkt rechts met ontzag toe.

Krachtsvertoon
Bepalende pion in het succes van City is Yaya Touré. Zelden kwamen kracht en techniek op zo'n volmaakte manier samen in een voetballer. Touré combineert de power van een terreinwagen met de finesse en flair van een Ferrari. Met de bal aan zijn voeten lijkt de Ivoriaan de tijd te kunnen vertragen, waardoor hij zijn tegenstanders keer op keer te slim en te snel af is zonder zich overmatig in te spannen.

Dat maakt de dominantie van Touré alleen maar indrukwekkender; als de toerentellers van zijn tegenstanders in het rood lopen, schakelt hij moeiteloos nog één of twee tandjes bij. Liefst twintig goals en acht assists nam de Ivoriaan dit seizoen voor zijn rekening. Het is het ultieme krachtsvertoon van misschien wel de beste middenvelder van dit moment.

Pellegrini
Ook de invloed van manager Manuel Pellegrini is groot. Vanaf zijn eerste werkdag in Manchester was het gedaan met het grijzemuizenvoetbal dat City zich onder zijn voorganger Roberto Mancini eigen had gemaakt. Voor Pellegrini zijn voetballers artiesten en is een wedstrijd een voorstelling. Het publiek is bij de Chileense regisseur dan ook altijd de winnaar. De 7-0 tegen Norwich City, de 6-0 tegen Tottenham Hotspur, de 6-3 tegen Arsenal en de 5-0 tegen Fulham waren dit seizoen illustratief voor Pellegrini's repertoire.

Manuel Pellegrini brak met het resultaatvoetbal dat zijn voorganger Roberto Mancini propageerde.
Manuel Pellegrini brak met het resultaatvoetbal dat zijn voorganger Roberto Mancini propageerde.

Dat Pellegrini uitsluitend vanuit eigen kracht denkt, heeft ook zijn keerzijde. Sinds City's toetreding tot de Engelse top, vier jaar geleden, kreeg de club nooit zo veel doelpunten tegen (37) als in de voorbije competitie. Pellegrini stelt doorgaans slechts één controlerende middenvelder op, waarmee hij zijn defensie bijzonder kwetsbaar laat, ook doordat de backs extreem aanvallend zijn ingesteld. Het houdt in dat City bij balverlies maar drie spelers achter de bal heeft.

Dat leidde ertoe dat de ploeg in beide competitieduels met Chelsea, dat wél op de nul kan spelen, werd weggecounterd (2-1 en 0-1). City's defensieve manco's zijn ook de belangrijkste reden voor de uitschakeling in de achtste finale van de Champions League tegen Barcelona. Om de stap van de Engelse naar de Europese top te zetten heeft City een vervanger van de logge centrumverdediger Martin Demichelis nodig. Ook een nieuwe keeper is geen luxe, aangezien Engels international Joe Hart lang niet altijd betrouwbaar oogt. Dat City ondanks de aanwezigheid van die zwakke schakels kampioen werd, is echter een beloning voor de aanvallende intenties die de club deze jaargang week-in-week-uit toonde.

Sergio Agüero (rechts) en Edin Dzeko, met respectievelijk zeventien en zestien goals de belangrijkste aanvallers van Manchester City in dit seizoen.
Sergio Agüero (rechts) en Edin Dzeko, met respectievelijk zeventien en zestien goals de belangrijkste aanvallers van Manchester City in dit seizoen.

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.