Lyon ploetert verder: extreem late knock-out in 'crisisderby'

Reacties

Olympique Lyon heeft in de altijd zwaar beladen streekderby tegen AS Saint-Étienne een nieuwe tik op de neus gekregen. Een late goal van Robert Beric deed het geplaagde elftal van Memphis Depay de das om. Lyon staat nu (net als vier andere ploegen) slechts één punt boven de rechtstreekse degradatieplaatsen.

Lyon ploetert verder: extreem late knock-out in 'crisisderby'
© Pro Shots
Saint-Étienne
Saint-Étienne
1 - 0
Olympique Lyonnais
Olympique Lyonnais

Beide ploegen leefden in een soort van crisissfeer toe naar de Derby du Rhône, al vertoonde Lyon deze week voorzichtig tekenen van herstel. De werkgever van Memphis won de eerste twee Ligue 1-wedstrijden van het seizoen nog wel, maar pakte in de daaropvolgende zes wedstrijden (tot zondag) slechts drie punten: dat betekende voor Lyon de slechtste seizoenstart sinds 2010. Midweeks was er echter een flinke opsteker, want mede dankzij een goal van Memphis werd er in de Champions League met 0-2 gewonnen bij RB Leipzig.

Bij aartsrivaal Saint-Étienne bereikte de onrust deze week het kookpunt. De resultaten van de hekkensluiter (acht punten uit acht duels, op doelsaldo laatste) waren nog ietsje slechter dan die van Lyon, en na de 1-1 tegen VfL Wolfsburg in de Europa League moest trainer Ghislain Printant zijn spullen pakken. Hij werd vrijwel direct opgevolgd door Claude Puel, die in januari op straat werd gezet door Leicester City en zondagavond dus zijn debuut maakte als hoofdtrainer van Les Verts. Dat werd een droomdebuut.

Vanaf de bank zag de oefenmeester hoe Lyon voor rust het balbezit en de aanvallende intenties had, maar ook dat zijn eigen Saint-Étienne de grootste mogelijkheid kreeg. Een schot van Ryad Boudebouz werd door Lyon-keeper Anthony Lopes tegen de paal getikt. Aan de overkant liet Memphis zich een paar keer dreigend zien. Hij kreeg echter geen penalty toen hij in het strafschopgebied werd neergelegd en ramde even later een vrije trap van zo'n dertig meter maar net naast.

Ook in het tweede bedrijf vielen er aan beide kanten mogelijkheden te noteren. Namens de thuisploeg schoot Miguel Trauco bijvoorbeeld hard voorlangs. Lyon wist daarna het net wél te vinden, maar de goal van Houssem Aouar (die raak tikte na een lange pass van voormalig FC Twente-verdediger Joachim Andersen) werd afgekeurd wegens buitenspel. Even later werd een kopbal van invaller Moussa Dembélé knap gekeerd. In de slotfase mocht Kenny Tete nog even invallen van Lyon-trainer Sylvinho, maar het leek bij 0-0 te blijven, zeker toen Aouar in de slotfase een enorme kans op zeep hielp.

In de dying seconds ging het echter helemaal mis voor Lyon, dat na het geblesseerd uitvallen van Léo Dubios (er was al drie keer gewisseld) met tien man stond. Na een voorzet van stond spits Beric helemaal vrij, zijn knappe kopbal was Lopes te machtig: 1-0. Daarmee zal de kritiek op Sylvinho bepaald niet verstommen. De supporters van Les Gones hebben al tijden kritiek op de verdedigende speelstijl van de trainer, die toch redelijk wat aanvallende kwaliteit tot zijn beschikking heeft. Door het nieuwe puntenverlies is er onderaan in de Ligue 1 een razend spannende situatie ontstaan (zie stand hieronder). Sylvinho moet zich inmiddels dus serieus zorgen gaan maken.

Ligue 1

Stand Ligue 1 2019/2020

Frankrijk

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Brest
28
8
10
10
34-37
-3
34
15
Metz
28
8
10
10
27-35
-8
34
16
Dijon
28
7
9
12
27-37
-10
30
17
Saint-Étienne
28
8
6
14
29-45
-16
30
18
Nîmes
28
7
6
15
29-44
-15
27
19
Amiens
28
4
11
13
31-50
-19
23
20
Toulouse
28
3
4
21
22-58
-36
13
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.