Löw krijgt loon naar werken: 'Oogst van tien jaar arbeid'

Reacties

Acht jaar na zijn aanstelling als bondscoach heeft Joachim Löw dan eindelijk zijn hoofdprijs te pakken met de Duitse nationale ploeg. De gedachten van de 54-jarige keuzeheer gingen na afloop van het winnen van de vierde Duitse wereldtitel terug naar waar het allemaal begon: het WK 2006 in eigen land.

Löw krijgt loon naar werken: 'Oogst van tien jaar arbeid'

Destijds was Löw nog assistent van Jürgen Klinsmann, inmiddels bondscoach van de Verenigde Staten, en zette Duitsland een nieuwe koers in na de uitschakeling in de groepsfase tijdens het EK 2004 in Portugal. 'Het Duitse voetbal zat toen aan de grond. Hier hebben we tien jaar lang enorm hard voor gewerkt, het is ooit allemaal begonnen met Jürgen Klinsmann. We hebben er alles voor gedaan om uiteindelijk op een dag als deze te kunnen oogsten', reageerde Löw na de 1-0 overwinning op Argentinië.

Met de eindzege op het WK in Brazilië heeft de huidige generatie Duitse internationals eindelijk de hoofdprijs te pakken waar heel het land al sinds het EK 1996 naar snakte. Sindsdien stond Die Mannschaft in de finales van het WK 2002 en het EK 2008 en was op het WK 2006, het WK 2010 en het EK 2012 de halve finale telkens het eindstation. En dat terwijl er wel altijd complimenten waren voor het vertoonde spel.

Verdiend
In het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro kreeg Duitsland dan eindelijk loon naar werken. Terecht, zo vindt Löw, die in aanloop naar het toernooi juist nog zo veel kritiek te verduren kreeg. 'We hebben ons jarenlang voortdurend verbeterd. En dat was ook nu het geval. Vandaag was er maar één verdiende winnaar. De ploeg heeft een enorme teamgeest en wilskracht getoond. Het geeft me een uitzonderlijk gevoel van geluk, dat me voor altijd zal bijblijven.'

Daarbij was Löw vooral blij dat het tactische plan zijn uitwerking niet miste, vooral omdat het met André Schürrle en Mario Götze uiteindelijk de invallers waren die de finale in de verlenging beslisten. 'Ik heb altijd al gezegd dat we het in een wedstrijd niet met elf maar met veertien man moeten doen. We hadden alle specialisten in onze ploeg nodig, zeker omdat we het niet op penalty's wilden laten aankomen. Argentinië deed dat wel, loerde slechts op de counter, maar Messi kwam er maar weinig aan te pas. Dat hebben we echt uitstekend gedaan.'       

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.