Duitsland pakt vierde wereldtitel na slijtageslag in Maracanã

Reacties

Duitsland heeft zondag voor de vierde keer in de geschiedenis de wereldtitel veroverd. Het spel van de ploeg van bondscoach Joachim Löw was niet zo sprankelend als eerder dit WK, maar diep in de verlenging was het Mario Götze (foto) die de Duitsers na een slijtageslag tegen Argentinië voor het eerst sinds 1996 de eindzege op een groot toernooi bezorgde: 1-0.

Duitsland pakt vierde wereldtitel na slijtageslag in Maracanã

De kraker in het bomvolle Maracanã-stadion van Rio de Janeiro was voor beide ploegen de langverwachte kans wereldfaam te vergaren op het mondiale podium. Het Duitsland van Löw wilde na de verloren EK-finale van 2008 en de halvefinaleplaatsen op het WK van 2010 en het EK in 2012 eindelijk eens lof oogsten vanwege het winnen van een grote prijs en niet louter vanwege het getoonde spel. Aan Argentijnse zijde zou superster Lionel Messi zich met het veroveren van de wereldtitel definitief tot de allergrootsten der aarde scharen.

Argentinië deed er werkelijk alles aan onder aanvoering van zijn superster in de thuishaven van aartsrivaal Brazilië voor de derde keer wereldkampioen te worden. Net als in de gewonnen halve finale tegen het Nederlands elftal verdedigde de ploeg van bondscoach Alejandro Sabella op het scherp van de snede en probeerde zij vanuit een compacte defensie de ruimte achter de Duitse verdediging te benutten via snelle tegenstoten.

Gonzalo Higuaín gaat uit zijn dak als hij denkt de 1-0 voor Argentinië te hebben gemaakt, maar komt bedrogen uit: hij stond buitenspel.
Gonzalo Higuaín gaat uit zijn dak als hij denkt de 1-0 voor Argentinië te hebben gemaakt, maar komt bedrogen uit: hij stond buitenspel.

Die tactiek kon voor Argentinië de weg naar WK-succes zijn, omdat Duitsland vijf dagen na de spectaculaire 1-7 zege tegen Brazilië lang niet altijd in staat bleek de linies gesloten te houden. Het leverde vroeg in de wedstrijd een grote kans op voor Gonzalo Higuaín, die echter verzuimde een fout van Toni Kroos af te straffen. Kort daarna leek de aanvaller van Napoli wél de score te openen toen de volledig vrijgelaten Ezequiel Lavezzi hem bediende, maar Higuaín werd terecht afgevlagd wegens buitenspel.

De start van Duitsland in zijn achtste WK-finale in de historie was sowieso verre van vlekkeloos. Niet alleen mocht het van geluk spreken dat Argentinië niet al vroeg op voorsprong kwam, eerder had het tijdens de warming-up Sami Khedira al zien wegvallen met een kuitblessure en vervolgens tijdens de wedstrijd ook al snel diens vervanger Christoph Kramer. Alle tegenslag ten spijt was het vooral Die Mannschaft die probeerde het spel te maken.

Benedikt Höwedes mist voor rust dé kans om Duitsland bij een corner op voorsprong te brengen. De verdediger kopt de bal keihard tegen de paal.
Benedikt Höwedes mist voor rust dé kans om Duitsland bij een corner op voorsprong te brengen. De verdediger kopt de bal keihard tegen de paal.

Het wegvallen van Kramer bood wat dat betreft ook uitkomst voor Löw, die zijn kans schoon zagmet André Schürrle al na een half uur een extra offensieve kracht in te brengen. Schürrle was als invaller al goed voor drie goals op dit WK en in de fase na zijn entree slaagde Duitsland er beter in zijn wil op te leggen aan Argentinië. Doelman Sergio Romero reageerde echter goed op een schot van de supersub, terwijl Benedikt Höwedes vlak voor rust van dichtbij keihard tegen de paal kopte.

Het was dé kans voor Duitsland de leiding te nemen in de reprise van de WK-finales van 1986 en 1990. Doordat ook Messi de massaal aanwezige Argentijnse fans maar niet in vuur en vlam kon zetten, bleef het wachten op een doorbraak. De captain van de Albiceleste maakte weliswaar indruk door Mats Hummels eruit te sprinten, maar kon zijn ploeggenoten niet vinden als hij in kansrijke positie kwam en schoot zelf voorlangs toen hij vlak na rust voor Neuer opdook.

Lionel Messi maakte alleen indruk door mét bal een sprintduel van Mats Hummels te winnen.
Lionel Messi maakte alleen indruk door mét bal een sprintduel van Mats Hummels te winnen.

Het missen van die schietkans was wellicht nog het meest typerend voor het gebrek aan topvorm bij de 26-jarige aanvaller. In de wetenschap dat zijn land op een WK alleen in de eindstrijd van 1986 van Duitsland won, onder leiding van vedette Diego Maradona, miste Messi ook daarna het vernuft om Argentinië in navolging van zijn illustere landgenoot naar de wereldtitel te leiden en daarmee de zure nasmaak van het gastland nog verder te vergroten.

Want uiteindelijk hield de in de knock-outfase tot dusverre onpasseerbare Argentijnse defensie tóch geen stand. Nadat schoten van Müller, Mesut Özil en invaller Mario Götze het benodigde venijn nog hadden gemist en Romero een gevaarlijke inzet van Schürrle had gekeerd, zorgde Götze uit een voorzet van Schürrle met een schitterende goal alsnog ervoor dat voor het eerst een Europees land zich op Zuid-Amerikaanse bodem tot wereldkampioen kroonde.

De WK-finale van 2014 leek af te stevenen op een beslissende penaltyserie, totdat Mario Götze raak schoot.
De WK-finale van 2014 leek af te stevenen op een beslissende penaltyserie, totdat Mario Götze raak schoot.
Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.