Loting EK-kwalificatie: Oranje vs. IJsland, Tsjechië, Turkije

Reacties

Om 12.00 begon in Nice de loting voor de kwalificatiepoules voor het EK van 2016. VI hield in dit bericht live de loting bij. Wie treft Nederland op weg naar het toernooi in Frankrijk?

Loting EK-kwalificatie: Oranje vs. IJsland, Tsjechië, Turkije

Nederland is het eerste land dat uit de koker rolt. Oranje komt in Groep A. Bondscoach Louis van Gaal kan een glimlach niet onderdrukken. De op papier makkelijkste tegenstander in de poule wordt Kazachstan, dat nog nooit tegen het Nederlands elftal speelde. Het IJsland van de Eredivisiespitsen Alfred Finnbogason, Johann Berg Gudmundsson en Kolbeinn Sigthórsson is het volgende land dat in Groep A terecht komt. Ook Letland, op het EK 2004 nog opponent van Oranje in de poulefase, voegt zich in Poule A. Turkije is net als in aanloop naar het WK 2014 een van de serieuzere tegenstanders van het Nederlands elftal. Tsjechië is de laatste opponent.

• Samen met voormalig Frans international Bixente Lizarazu heeft Ruud Gullit de loting voor de kwalificatiereeks van het EK 2016 in gang gezet. Gullit en Lizarazu vormen het presentatieduo. Ditmaal dus niet de wulpse verschijning van Fernanda Lima, die bij de WK-loting en het Ballon d'Or-gala nog de aandacht op zich vestigde.

POULE A POULE B POULE C
NEDERLAND Bosnië-Herzegovina Spanje
Tsjechië België Oekraïne
Turkije Israël Slowakije
Letland Wales Wit-Rusland
IJsland Cyprus Macedonië
Kazachstan Andorra Luxemburg
POULE D POULE E POULE F
Duitsland Engeland Griekenland
Ierland Zwitserland Hongarije
Polen Slovenië Roemenië
Schotland Estland Finland
Georgië Litouwen Noord-Ierland
Gibraltar San Marino Færoër
POULE G POULE H POULE I
Rusland Italië Portugal
Zweden Kroatië Denemarken
Oostenrijk Noorwegen Servië
Montenegro Bulgarije Armenië
Moldavië Azerbeidzjan Albanië
Liechtenstein Malta (Frankrijk)

• UEFA-voorzitter Michel Platini heeft voorafgaand aan de loting enkele opmerkelijke veranderingen toegelicht. Dat er voor het eerst eerst acht extra landen meedoen aan een EK-eindronde is volgens hem niet funest voor de spanning in het kwalificatietoernooi. 'Met 24 teams zal het nog altijd even moeilijk zijn een ticket te veroveren. Misschien niet voor de vijf, zes beste landen, maar wel voor de rest.'

Terwijl het invoeren van de football week - de kwalificatieduels staan niet meer gepland op vaste dagen maar worden verspreid over de hele week - volgens Platini een geste is aan voetballiefhebbers en de clubs. Spelers hoeven zich daardoor niet meer op vaste tijden te melden bij de nationale ploegen.

Dat Frankrijk ondanks de status van gastland voor spek en bonen meespeelt in de kwalificatiereeks, is volgens Jacques Lambert (voorzitter van het organisatiecomité) uit nood geboren: 'Het is doorgaans lastig om partners te vinden voor oefenduels. Nu hebben de tegenstanders geen keus, ze móéten vriendschappelijk spelen tegen Frankrijk. Maar natuurlijk zal Frankrijk nog meer oefenduels gaan spelen.'

• Nederlanders Ruud Gullit en Hans van Breukelen vervullen een prominente rol tijdens de loting. Bij de loting assisteren diverse voormalige topkeepers, zoal Peter Schmeichel (Denemarken), de Italiaan Dino Zoff en de Fransman Fabien Barthez.

Nederland behoort voor de loting tot Pot 1 en ontloopt daardoor Bosnië-Herzegovina, Engeland, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal, Rusland en Spanje, die ook tot Pot 1 behoren.

• Gastland Frankrijk wordt in een gewone kwalificatiepoule geplaatst, maar alle wedstrijden die Les Bleus spelen tellen niet mee voor de stand en zijn dus in feite vriendschappelijk. Niet eerder nam het organiserende land onder een status aparte deel aan de kwalificatiereeks. Frankrijk is automatisch geplaatst voor het EK.

• De UEFA schaft de vrijdag en dinsdag als vaste speeldagen voor kwalificatiewedstrijden af. In plaats daarvan voert de Europese voetbalbond een zogeheten footballweek in, wat inhoudt dat de duels van donderdag tot en met dinsdag op verschillende speeldagen worden afgewerkt.

• Er nemen 54 landen deel aan de kwalificatiereeks, waarvan 24 zich zullen plaatsen voor het EK. Het toernooi in Frankrijk is het eerste EK volgens de nieuwe opzet, want aan de vorige toernooien namen altijd zestien landen deel.

Gibraltar debuteert als deelnemer aan de EK-kwalificatie, maar kan om politieke redenen niet tegen Spanje uitkomen, dat de Britse enclave niet erkent. Vanwege politieke motieven kunnen ook Rusland en Georgië en Armenië en Azerbeidzjan niet tegen elkaar loten.

• Er worden acht poules van zes geloot en een van vijf. Aan die laatste poule wordt Frankrijk toegevoegd. Alle nummers een en twee en de beste nummer drie plaatsen zich automatisch voor het EK. De overige nummers drie spelen een play-off.

• Omwille van televisierechten is Nederland sowieso in een poule van zes deelnemers geplaatst. Datzelfde geldt voor Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.

Potindeling:

POT 1 POT 2 POT 3
Bosnië-Herzegovina België Oostenrijk
Engeland Kroatië Israël
Duitsland Tsjechië Polen
Griekenland Denemarken Noorwegen
Italië Hongarije Roemenië
NEDERLAND Ierland Servië
Portugal Zweden Slowakije
Rusland Zwitserland Slovenië
Spanje Oekraïne Turkije
POT 4 POT 5 POT 6
Armenië Albanië Andorra
Wit-Rusland Azerbeidzjan Faeroer Eilanden
Bulgarije Cyprus Gibraltar
Estland Georgië Kazachstan
Finland IJsland Liechtenstein
Letland Litouwen Luxemburg
Montenegro Macedonië Malta
Schotland Moldovië San Marino
Wales Noord-Ierland.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.