Liverpool-held Gerrard krijgt Old Trafford stil

Liverpool heeft de Engelse kraker bij Manchester United met 3-0 gewonnen. Waar bij de dit seizoen dolende thuisploeg Robin van Persie en Wayne Rooney hun stempel niet konden drukken, groeide Liverpool-icoon Steven Gerrard uit tot held van de wedstrijd met twee benutte strafschoppen. Al liet hij in de slotfase na zijn derde penalty (!) te benutten.

Vooraf werd gesmuld van de confrontatie tussen de koningskoppels Rooney/Van Persie en Daniel Sturridge/Luis Suarez. Niet de topspitsen, maar Gerrard werd de matchwinner. Hij benutte zowel in de eerste helft als kort na rust een strafschop. Eerst schoot hij raak na hands van Rafael en na de pauze was er de overtreding van Phil Jones op Joe Allen. In de slotfase miste hij óók nog vanaf elf meter, waardoor hij naliet een unieke prestatie neer te zetten. Nooit eerder scoorde iemand in de Premier League in één wedstrijd drie keer uit een strafschop.

Dat uitgerekend Gerrard, die al zijn hele leven voor Liverpool speelt, tegen de aartsrivaal scoort maakt de overwinning voor de bezoekers nog wat zoeter. De kraker Liverpool-Manchester United of andersom is in Engeland nog altijd qua historie het meest aansprekende affiche. Manchester United is inmiddels recordkampioen met twintig titels door Liverpool – met achttien kampioenschappen – in de laatste jaren af te lossen.

Hét verhaal van de wedstrijd: Steven Gerrard en strafschoppen.

Mede door de twee rake penalty's van Gerrard, die in de Premier League alleen Alan Shearer (56) en Frank Lampard (43) voor zich moet dulden wat betreft rake elfmetertrappen, mag Liverpool nog altijd dromen van de eerste titel sinds 1990. Luis Suarez maakte met de 0-3, op aangeven van Sturridge, de vernedering in de laatste minuten nog wat groter. Nemanja Vidic was toen met zijn tweede gele kaart al naar de kant gestuurd.

De ploeg van manager Brendan Rodgers bezet door de zege de tweede plek met maar vier punten achterstand op koploper Chelsea. Bovendien speelden The Blues een wedstrijd meer. De voorsprong op Manchester City, dat twee duels tegoed heeft ten opzichte van Liverpool, bedraagt twee punten.

Voor Van Persie en United wordt het alleen maar pijnlijker. Uitgerekend in het 250ste Premier Leauge-optreden van de Nederlander (waarvan 56 voor United) leed de formatie van de hevig bekritiseerde David Moyes al de negende competitienederlaag. Daarmee blijft de regerend kampioen zevende. De druk op Moyes stijgt bovendien naar grote hoogten. Woensdag is aan hem de taak met zijn ploeg de laatste acht van de Champions League te bereiken. Wordt de 2-0 achterstand tegen Olympiakos Piraeus niet goedgemaakt, dan zou hij wel eens ontslagen kunenn worden.