Liverpool kan machteloos United van de klif duwen

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de dertigste speelronde is dat het duel tussen Manchester United en Liverpool van zondag (14.30 uur).

Liverpool kan machteloos United van de klif duwen

Manchester United

Klassering: zesde plaats (48 punten uit 28 duels)
Vorm: V-G-G-W-W

Manchester United-Liverpool is nog altijd het meest aansprekende affiche in het Engelse voetbal. Het zijn de twee populairste clubs van het land, ze kleuren het landschap al meer dan honderd jaar en verzamelden de meeste titels.

Toen Sir Alex Ferguson eind jaren tachtig manager werd van Manchester United wilde hij Liverpool van de troon stoten. Dat lukte. Waar United zich onder Ferguson ontpopte tot een club van wereldformaat en grossierde in kampioenschappen, dromen de Liverpool-supporters al sinds 1990 van een nieuw succes in de competitie.

Dit jaar zijn de rollen weer eens omgedraaid. De kampioenskoorts zal bij een zege van Liverpool op Manchester United alleen maar toenemen, terwijl op Old Trafford de ene na de andere nederlaag moet worden weggeslikt. Het is wennen voor fans van The Red Devils; zij waren gewend dat hun ploeg altijd eerste of tweede werd.

Uitgelicht
David Moyes wist dat hij voor een loodzware taak stond. De schaduw van Sir Alex hangt over de club. Elke beslissing wordt langs de meetlat gelegd. Voorlopig slaat de balans voor Moyes de verkeerde kant uit. Voor de Schot wacht een cruciale week, zeker voor de beeldvorming. Als hij van Liverpool verliest en daarna in de Champions League wordt uitgeschakeld door Olympiakos Pireaus, barst vanzelfsprekend weer een nieuwe storm los. Dan zal weer de vraag worden gesteld of hij wel capabel genoeg is een club als Manchester United te leiden.

Liverpool

Klassering: tweede plaats (59 punten uit 28 duels)
Vorm: G-W-W-W-W

In de vorig jaar oktober door Sir Alex Ferguson uitgebrachte biografie stond een vilein zinnetje over Liverpool. De Schot dichtte The Reds weinig kans toe op de titel omdat het elftal zo’n acht spelers tekort kwam. Niet goed genoeg, luidde het oordeel. Die opmerking slaat nu als een boemerang terug. Want het is uitgerekend Liverpool dat zicht heeft op de eerste plaats en United dat krampachtig nog iets van een verloren seizoen probeert te maken. Het duel op Old Trafford herbergt dan ook de nodige symboliek. Liverpool kan United na jaren van plaagstootjes en pesterijen van de klif duwen.

Uitgelicht
De eerste maanden van het seizoen werd de herrijzenis van Liverpool veelal opgehangen aan de doelpuntendrift van Luis Suarez. De Uruguayaan is met 24 doelpunten topschutter van de Premier League, maar stilaan wordt duidelijk dat Brendan Rodgers, bezig aan zijn tweede jaar op Anfield, zijn ideeën steeds meer terugziet in het spel. Liverpool swingt zo nu en dan en weet kracht en techniek te combineren. Hoofdrollen zijn naast Suarez weggelegd voor het weer opgeleefde talent Raheem Sterling, de Braziliaan Coutinho en aanvaller Daniel Sturridge, na Suarez nummer twee op de topscorerslijst. En dan is er natuurlijk ook nog Steven Gerrard, Liverpudlian in hart en nieren en de ziel van het elftal. Velen gunnen de Liverpool-captain de landstitel waar hij al een carrière lang naar snakt. Het zou recht doen aan zijn verdiensten voor de club.

Onderlinge historie

Liverpool heeft al vier seizoenen niet gewonnen op Old Trafford. De laatste zege dateert van het seizoen 2008/09 toen The Reds door doelpunten van onder anderen Fernando Torres en Steven Gerrard met liefst 1-4 naar Liverpool terugkeerden.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
11.02.2012 Manchester United - Liverpool 2-1 Premier League
23.09.2012 Liverpool - Manchester United 1-2 Premier League
13.01.2013 Manchester United - Liverpool 2-1 Premier League
01.09.2013 Liverpool - Manchester United 1-0 Premier League
25.09.2013 Manchester United - Liverpool 1-0 League Cup
 
Tekst: Süleyman Öztürk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.