Langdurige schorsing dreigt voor 'racistische' Anelka

Nicolas Anelka hangt een langdurige schorsing boven het hoofd. De Franse spits van West Bromwich Albion maakte op 28 december na zijn doelpunt tegen West Ham United een antisemitisch gebaar (3-3). De Engelse voetbalbond (FA) heeft Anelka nu officieel aangeklaagd.

Langdurige schorsing dreigt voor 'racistische' Anelka

Dat heeft de FA dinsdag na drie weken van onderzoek bekend gemaakt. Naar verwachting kan de 34-jarige aanvaller een zware schorsing van minimaal vijf duels tegemoet zien, omdat hij volgens de bond niet alleen een beledigend maar ook een racistisch gebaar heeft gemaakt. Anelka heeft tot donderdag 23 januari de tijd om te reageren op de aanklacht.

De quenelle van Anelka heeft de afgelopen maand een hoop los gemaakt in Engeland en zijn vaderland Frankrijk. De oud-spits van onder meer Chelsea en Real Madrid kreeg het verwijt dat hij niet onmiddellijk zijn excuses aanbood. Hij ontkende wel kwaad in de zin te hebben. 'De quenelle is een gebaar waarmee je het systeem afwijst. Het heeft geen religieuze lading.'

West Brom schaarde zich achter zijn speler, maar diverse Franse politici en joodse groeperingen verafschuwden de 'schokkende en walgelijke provocatie' van de oud-international. Maandag raakte de Premier League-club daarop zijn hoofdsponsor kwijt. Het vastgoedbedrijf Zoopla, goed voor 3,6 miljoen per jaar voor de club uit Birmingham, neemt na dit seizoen afscheid.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen