West Brom ziet geen kwaad in gebaar Anelka en straft niet

West Bromwich Albion is niet van plan maatregelen te nemen tegen Nicolas Anelka, die zijn eerste doelpunt tegen West Ham United (3-3) zaterdag vierde met een berucht gebaar. Wel heeft de Franse spits toegezegd zich nooit meer van de zogeheten quenelle te zullen bedienen.

West Brom ziet geen kwaad in gebaar Anelka en straft niet

Dit wordt beschouwd als een antisemitisch gebaar waarbij Anelka zijn rechterarm naar beneden richtte en zijn linkerhand op zijn rechter bovenarm legde. 'Keith Downing (interim-manager, red.) heeft Nicolas om volledige openheid van zaken gevraagd over zijn actie. Nicolas heeft vervolgens uitgelegd dat hij geen kwade intenties had en dat het uitsluitend als steunbetuiging aan een vriend was bedoeld. Die lezing heeft hij opnieuw  gegeven in een vervolggesprek met directeur Richard Garlick', aldus een verklaring van West Brom.

'Vanwege de commotie die er is ontstaan heeft Nicolas op verzoek van de club toegezegd het gebaar niet opnieuw te maken', vervolgt het statement. 'We zijn op de hoogte van het onderzoek dat de FA (Engelse bond, red.) naar Nicolas heeft ingesteld en zullen daar volledige medewerking aan verlenen. Zolang Nicolas niet geschorst is, blijft hij echter gewoon kandidaat voor een plek in ons elftal.'

Anelka werd na het uitvoeren van de quenelle, een gebaar dat in verband wordt gebracht met de nazi-groet, veroordeeld door joodse groeperingen, gelijkheidsorganisaties en zelfs de Franse minister van Sport. Bovendien hangt hem een schorsing boven het hoofd indien de FA hem schuldig acht aan discriminerend en/of racistisch gedrag. Anelka (34) stelde dat hij met het armgebaar een bevriende cabaretier, wiens shows verboden dreigen te worden vanwege onder meer zijn structurele gebruik van de quenelle, een hart onder de riem wilde steken.

West Bromwich Albion speelt woensdagmiddag een thuiswedstrijd tegen Newcastle United.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen