Anelka viert bijzondere goals met 'schokkende provocatie'

Nicolas Anelka schaarde zich in een bijzonder gezelschap met zijn treffer tegen West Ham United. Maar de Franse aanvaller van West Bromwich Albion bevestigde ook zijn naam van enfant terrible.

Anelka viert bijzondere goals met 'schokkende provocatie'

Meer dan twee jaar na zijn laatste treffer op Engelse bodem - met Chelsea - deed Anelka weer van zich spreken. Met zijn doelpunten tegen West Ham United (3-3) is de routinier een van de weinigen die voor zes verschillende clubs in de Premier League heeft gescoord.

Maar Anelka was na afloop niet de meest besproken man vanwege zijn treffers na acht weken absentie maar vanwege zijn juichen. De eerste goal vierde hij met la quenelle, waarbij de linkerhand tegen de rechterbovenarm wordt gehouden.

Deze actie is controversieel vanwege het antisemitische karakter van het gebaar. Dat onderstreepte ook de Franse minister van sport, Valerie Fourneyron. 'Het was een schokkende provocatie, afschuwelijk. Er is geen plaats op het voetbalveld voor antisemitisme.'

WBA-manager Keith Downing wees alle ophef van de hand. 'Anelka heeft gezegd dat hij het doelpunt heeft opgedragen aan een Franse comedian die een zeer, zeer goed vriend van hem is.' Daarbij verwees de aanvaller naar de controversiële Dieudonné M’bala M’bala, die in Frankrijk al enkele keren is beboet voor zaaien van haat.

Ook Anelka moet rekening houden met een straf. De Engelse bond heeft besloten een onderzoek in te stellen naar de viering van de oud-international, die in het verleden vaker een controversiële kant heeft laten zien.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen