Nieuwe affaire rond Evra in Frankrijk: 'Het zijn parasieten'

De Franse voetbalbond en bondscoach Didier Deschamps hebben Patrice Evra (32) om opheldering gevraagd. De linksback van Manchester United mag op het bondskantoor komen uitleggen waarom hij zo snoeihard uithaalde naar enkele analytici in Frankrijk. Hij noemde hen 'schooiers en parasieten' in het tv-programma Telefoot.

Nieuwe affaire rond Evra in Frankrijk: 'Het zijn parasieten'

Al sinds het WK van 2010 onderhoudt Evra (op de foto boven met Olivier Giroud) een haat-liefde-verhouding met de vaste volgers en fans in Frankrijk. Op het WK van 2010 was Evra aanvoerder van de tegen bondscoach Raymond Domenech muitende selectie. Na het wegsturen van Nicolas Anelka weigerden de Fransen zelfs te trainen. Evra botste ook met de medische staf. De Fransen eindigden in Zuid-Afrika onderaan met een puntje in de poule met Uruguay, Mexico en het thuisland.

Eenmaal terug op Franse bodem was het nog niet gedaan met de rel. De Franse voetbalbond schorste Evra voor zijn aandeel in de opstand. Vijf duels mocht hij zich niet melden. Bovendien haalden de Franse fans de linksback door het slijk.

Patrice Evra botste in 2010 tijdens het WK keihard met toenmalig bondscoach Raymond Domenech.
Patrice Evra botste in 2010 tijdens het WK keihard met toenmalig bondscoach Raymond Domenech.

Evra richtte zijn pijlen bij zijn uithaal vooral op Bixente Lizarazu, momenteel analyticus en in het verleden linksback van de Franse succesploeg van eind jaren '90 en begin deze eeuw. 'Ik ben al twee keer tot beste linksback van de wereld uitgeroepen. En hij? Is hem dat wel eens gelukt. Ze (inclusief de andere analytici, red.) moeten stoppen met deze hetze. Het raakt mijn familie. Ik pak ze nog wel eens terug.'

Vooral die laatste zinsnede zorgde voor ongerustheid op de bondsburelen. 'Je mag dit soort dingen denken, maar het uitspreken: dat is niet slim', aldus bondscoach Deschamps, die al wel aangaf Evra nooit meer aanvoerder te maken. In Engeland raakte Evra ook al eens betrokken bij een veelbesproken conflict met Luis Suarez, die hem racistisch bejegend zou hebben.

Lizarazu reageerde gelaten. 'Ja, ik ben inderdaad wel eens tot beste linksback gekozen. Bovendien zegt mijn cv toch alles', doelt hij op de wereldtitel van 1998 en de Europese titel van 2000. De voormalige linksback van onder meer Bayern München wees vooral op de timing. 'Heel pijnlijk, Frankrijk moet zich nu richten op de play-offs om een WK-ticket.'

Op korte termijn zal Evra de consequenties van zijn niet mis te verstane boodschap kennen. Duidelijk is dat het opnieuw rommelt bij Les Bleus en Evra vertolkt opnieuw een negatieve hoofdrol.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen