Kiwi-captain baalt: 'Zonder bal kun je het nooit volhouden'

Nieuw-Zeeland kan deelname aan het komende WK wel op zijn buik schrijven. Na de 5-1 nederlaag in en tegen Mexico lijkt de return in Wellington een formaliteit.

Kiwi-captain baalt: 'Zonder bal kun je het nooit volhouden'

Aanvoerder Tommy Smith van de Kiwi's gaf de gekozen tactiek daarvan de schuld. 'We zakten veel te ver in, waardoor Mexico enorm veel tijd aan de bal kreeg.' Nieuw-Zeeland leek Mexico in de eerste helft het balbezit te gunnen en plooide zelf terug op eigen helft. Die speelwijze leek een halfuur te werken, maar toen viel de 1-0 en was het hek van de dam.

'We stonden in de eerste helft continu onder druk. Je kunt het nooit negentig minuten volhouden als je de bal niet eens aanraakt. Uiteindelijk maakt de tegenstander dan een doelpunt', vervolgde Ipswich Town-verdediger Smith, die de band mocht dragen bij afwezigheid van West Ham United-verdediger Winston Reid.

De man die verantwoordelijk was voor de tactiek was bondscoach Rickie Herbert (op de foto in het midden). Hij leidde de All Whites, die woensdag overigens helemaal in het zwart speelden, in 2010 nog wél naar WK in Zuid-Afrika. Voorafgaand aan de tweestrijd met Mexico voorspelde hij al dat het een mission impossible zou worden, voegde daaraan toe dat dat voor Nieuw-Zeeland trouwens vrijwel altijd het geval is, en lijkt daar nu gelijk in te gaan krijgen.

'Wij hebben een aantal kwaliteiten waar we trots op zijn en die we graag uitdragen, maar juist op die gebieden hebben we het vandaag laten afweten', baalde Herbert. 'En dat kun je je tegen een ploeg als Mexico gewoon niet permitteren.' Het lijkt er dus op dat Nieuw-Zeeland, dat op het WK in Zuid-Afrika nog stuntte door gelijk te spelen tegen Slowakije en Italië (tweemaal 1-1) en Paraguay (0-0), er in Brazilië niet bij zal zijn.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen