Ook Mexicanen kan deelname aan WK niet meer ontgaan

In navolging van Uruguay heeft ook Mexico woensdagavond een enorme stap richting het behalen van een WK-ticket gezet. In het eigen Azteca Stadion in Mexico-Stad werd Nieuw-Zeeland in het eerste duel van het play-off-tweeluik verpulverd: 5-1.

Ook Mexicanen kan deelname aan WK niet meer ontgaan

Sinds 1994 was Mexico er op élk WK bij, maar door een desastreuze kwalificatiecampagne moesten de Verenigde Staten, Costa Rica en Honduras voorgelaten worden en kon maar nipt deelname aan de play-offs worden afgedwongen. De slechte prestaties kostten liefst drie bondscoaches het hoofd. José Manuel de la Torre, Luis Tena en Victor Vucetich gingen Miguel Herrera (foto) voor. Hij werd alleen voor de duels met Nieuw-Zeeland aangesteld, maar mag bij een goed resultaat mogelijk ook daarna blijven.

Vanaf de bank zag Herrera dat zijn besluit om in Europa acterende sterren als Javier Hernández (Manchester United), Carlos Vela (Real Sociedad) en Andrès Guardado (Valencia) thuis te laten, goed uitpakte. Omdat het Azteca Stadion op 2200 meter hoogte ligt, gaf de Mexicaanse keuzeheer de voorkeur aan spelers die dat gewend zijn.

Pegel
Door goals van Paul Aguilar en Raul Jiménez ging Mexico, waar ex-PSV'er Francisco 'Maza' Rodríguez met een enorme pegel de lat raakte, met een 2-0 voorsprong rusten. Aguilar kon simpel binnentikken na een knullig misverstand tussen de Nieuw-Zeelandse doelman Glen Moss en zijn verdediger Andrew Durante. Moss tikte de bal onbedoeld in de voeten van de doelpuntenmaker, die het speeltuig in een leeg doel kon schuiven. Jiménez vergrootte daarna na een corner met een kopbal van dichtbij de voorsprong.

Direct na rust tilde Oribe Peralta de voorsprong al naar 3-0 met een intikker. In de slotfase werd het via nog een keer Peralta (fraaie kopbal) en aanvoerder Rafael Márquez (ook een kopgoal) zelfs 5-0. De ploeg van Rickie Herbert, die onder anderen een beroep deed op voormalig Roda JC-middenvelder Ivan Vicelich, kon via een van richting veranderde volley van Chris James het leed nog enigszins verzachten maar de uitgangspositie voor de return blijft waardeloos.

Door de afstraffing is de return van volgende week woensdag in Wellington een formaliteit en grijpt de Oceanische afvaardiging zo goed als zeker naast hernieuwde WK-deelname na 1982 en 2010. Eerder op de avond won Uruguay in de play-offs al met 5-0 bij Jordanië, waardoor ook die tweede wedstrijd weinig meer om het lijf heeft.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen