Mexico kruipt door oog van de naald, Honduras naar WK

Mexico is dinsdagnacht in de WK-kwalificatiereeks van Noord- en Midden-Amerika door het oog van de naald gekropen. Want hoewel El Tri zelf verloor van het al geplaatste Costa Rica, was die nederlaag dankzij hulp van de Verenigde Staten tegen Panama toch voldoende voor een plaats in de play-offs. Honduras plaatste zich zoals verwacht voor het WK in Brazilië.

Mexico kruipt door oog van de naald, Honduras naar WK

Costa Rica – Mexico 2-1
Mexico boekte vrijdagnacht een immens belangrijke 2-1 overwinning op directe concurrent Panama, maar kon dat succes geen vervolg geven in San José. Oribe Peralta (foto) bood in de 29ste minuut nog wel tegenwicht aan de openingstreffer van Bryan Ruiz (Fulham, ex-FC Twente), maar na rust bleef Mexico wel het antwoord schuldig op de 2-1 van Alvaro Saborio.

Omdat ook Panama verloor kan Mexico zich desondanks opmaken voor een tweeluik tegen Nieuw-Zeeland, dat als winnaar uit de bus kwam in de WK-kwalificatiereeks van Oceanië. Waar The Kiwis strijden voor hun tweede WK-deelname op rij, wil Mexico voorkomen dat het voor het eerst sinds 1990 ontbreekt op een mondiale eindronde.

Panama – Verenigde Staten 2-3
Dat Mexico daar nog altijd de kans toe heeft, was volledig op het conto van buurland en rivaal Verenigde Staten te schrijven. Panama passeerde de Mexicanen in de 83ste minuut in de virtuele stand op basis van een beter doelsaldo toen Luis Tejada voor 2-1 zorgde, maar door Amerikaanse treffers in de extra tijd van Graham Zusi en de ingevallen AZ-spits Aron Jóhannsson viel de Panamese WK-droom definitief in duigen.

Dat Jóhannsson in de 93ste minuut voor het slotakkoord zorgde, betekende zijn eerste goal in Amerikaanse dienst. De in Mobile, Alabama geboren IJslander koos er eerder dit seizoen voor om voor de VS en niet voor IJsland uit te komen. In zijn vierde wedstrijd als Amerikaanse international zette hij die keuze luister bij door te scoren.

Daardoor eindigde Panama uiteindelijk toch nog als vijfde, achter het opgeluchte Mexico. De VS gaan als groepswinnaar naar het WK, gevolgd door Costa Rica en Honduras, dat door de nederlaag van de Mexicanen al zeker was van een ticket voor het toernooi in Brazilië.

Jamaica – Honduras 2-2

Op bezoek bij hekkensluiter Jamaica was de opdracht voor Honduras eenvoudig: een punt was genoeg voor kwalificatie voor het WK. Omdat Mexico gelijktijdig echter van Costa Rica verloor, had zelfs een nederlaag volstaan. Honduras deed echter wat het moest doen; door goals van Carlos Costly en Maynor Figueroa kwam het tot twee keer toe op voorsprong. Dat Jamaica daar via Jevaughn Watson en Rodolph Austin wat tegenover stelde, deed er in feite niet meer toe.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen