Ivoorkust wint Afrika Cup dankzij heldenrol Copa

Boubacar 'Copa' Barry heeft Ivoorkust de Afrika Cup bezorgd. De keeper van SC Lokeren schoot in de finale de beslissende strafschop binnen tegen Ghana, nadat hij kort daarvoor de inzet van zijn collega-doelman Brimah Razak had gekeerd. In de reguliere speeltijd was het 0-0 geworden.

De strafschoppenserie begon aanvankelijk nog dramatisch voor Ivoorkust, aangezien Wilfried Bony en de kort voor tijd ingebrachte Gadji Tallo de eerste twee inzetten van elf meter misten. Ghana benutte wel zijn eerste twee penalty's, maar nummer drie en vier werden niet in het doel geschoten door Afriyie Acquah en Frank Acheampong.

Daarna maakten beide teams lang geen fout. Onder anderen invaller Salomon Kalou en ADO Den Haag-verdediger Wilfried Kanon schoten voor Ivoorkust raak vanaf elf meter, waardoor beide keepers aan de beurt waren. Razak zag zijn strafschop gekeerd worden door Copa, die daarna zelf wél raak schoot.

Kopie
Ghana legde al vier keer eerder beslag op de Afrika Cup, terwijl Ivoorkust zich één keer tot de beste van het continent kroonde. Dat was in 1992 toen Ghana in de finale na strafschoppen (11-10) werd verslagen. In de reguliere speeltijd werd er toen niet gescoord en 23 jaar later leek de eindstrijd een kopie van die historische ontmoeting.

De start van de wedstrijd in Bata was voor Ivoorkust, waar Kanon net als voormalige Bony een basisplaats had. In de zestiende minuut schoot Max Gradel maar net over, maar daarna nam Ghana het initiatief snel over. Christian Atsu, net als Bony ex-Vitesse, schoot negen minuten later van grote afstand op de paal.

Het waren de spaarzame hoogtepunten in de bij vlagen spijkerharde eerste helft. Ook na rust viel er weinig te genieten en nam zowel Ghana als Ivoorkust niet veel risico's. John Boye kopte namens Ghana nipt naast, terwijl invaller Seydou Doumbia net niet kon uithalen na mistasten van doelman Razak Braimah.

Een doelpunt voorkomen leek echter belangrijker dan er één proberen te maken, waardoor de finale uitmondde in een verlenging. Net als 23 jaar geleden vielen ook daarin geen doelpunten, waardoor een strafschoppenserie de beslissing moest brengen. Daarin zou Copa uitgroeien tot grote held.