Krol zet vraagtekens bij uitspraken Blatter

Reacties

Het verloop van de Afrika Cup doet het imago van het Afrikaanse voetbal geen goed. FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaat volgens Ruud Krol aan de realiteit voorbij.

Krol zet vraagtekens bij uitspraken Blatter

'Natuurlijk zit ik vanavond op de bank voor de finale', zegt Krol vanuit Tunis tegen Voetbal International over de finale om de Afrika Cup tussen Ivoorkust en Ghana, waarvan de aftrap om 20.00 uur is. De oud-international voorziet een spannende ontmoeting.

'Er zit niet veel verschil tussen de twee ploegen. Ivoorkust heeft meer kwaliteiten in huis. Gervinho kan het verschil maken. Als je ziet hoe Wilfried Bony anticipeert bij corners en vrije trappen, geweldig. Maar Ghana heeft ook een paar leuke spelers en speelt ook als een echte ploeg.'

De finale belooft zodoende een fraai sluitstuk te worden van een toch besmeurd toernooi in Equatoriaal-Guinee, dat werd overschaduwd door problemen op de tribunes en arbitrale blunders. 'Dat is slecht voor het Afrikaanse voetbal. FIFA-voorzitter Sepp Blatter kan wel zeggen dat het overdreven is, maar het is gewoon de realiteit.'

Dupe
Tunesië was een van de voornaamste slachtoffers, met de uitschakeling in de kwartfinale door Equatoriaal-Guinee door een uiterst dubieuze strafschop. Richting de Afrikaanse bond (CAF) werden verwijten gemaakt over vals spel. Ook de Tunesische bondsvoorzitter Wadie Jary ging daarin mee.

Krol denkt dat de spelers de dupe worden van het gedrag van de bestuurders. De Afrikaanse bond heeft Tunesië inmiddels een schorsing in het vooruitzicht gesteld, mochten de verlangde excuses voor de verdachtmakingen achterwege blijven.

'De reactie van de spelers is iets natuurlijks. Maar zo’n bondsvoorzitter moet realiseren wat hij gaat zeggen. Zijn reactie weegt zwaar bij het CAF', aldus Krol, die in 2013 bondscoach was van Tunesië en nu werkzaam is bij Al-Ahli uit Tripoli.

Belachelijk
In Marokko moeten de spelers bloeden voor de keuze van de bond om de organisatie van de Afrika Cup terug te geven uit angst voor de gevolgen van de Ebola-epidemie. Pas in 2021 mag het Noord-Afrikaanse land weer meedoen, zo luidde vrijdag het oordeel.

'Dat is een belachelijke straf. De spelers worden ook hier de dupe van een politieke beslissing. Ze zeggen dat sport en politiek los van elkaar staan, maar zeker in Afrika gaan die hand in hand.'

De problemen rond het toernooi houden de aandacht af van het voetbal zelf. Volgens Krol ontwikkelt het continent zich. 'Er zijn steeds minder landen die er hoog bovenuit steken. Het Afrikaanse voetbal groeit in de breedte. Het is zonde dat Mali er door loting uitvloog. Dat is ook niet meer van deze tijd. Maar de kleine landen worden beter. Ethiopië en Kenia komen er ook aan.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.