Hongerige Cavani kan Zlatan doen vergeten in Parijs

Reacties

Edinson Cavani is los na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic. De aanvaller is bezig aan een hyperproductief seizoen voor Paris Saint-Germain. Woensdag kan hij tegen Barcelona (20.45 uur) de prestaties van zijn voormalig ploeggenoot op het Champions League-podium voor de Parijzenaren overtreffen.

Hongerige Cavani kan Zlatan doen vergeten in Parijs

'Wij, de aanvallers, leven bij de gratie van goals. Het maken van doelpunten blaast ons nieuw leven in', zei Cavani in februari 2016 toen hij en Zlatan hun ploeg langs Chelsea leidden in de achtste finale van de Champions League. Het was een van de zeldzame hoogtepunten van Cavani's jaargang. Ruim een jaar later, na het vertrek van Zlatan, leeft El Matador als nooit tevoren in zijn Parijs-tijd.

Ibrahimovic trok vier jaar lang alle aandacht en doelpunten naar zich toe. In zijn slotseizoen overlegde hij ongekende statistieken: de Zweed scoorde liefst vijftig keer in 51 officiële wedstrijden. In de zomer vertrok de veelvraat transfervrij naar Manchester United, waardoor Cavani dit seizoen weer zijn favoriete positie in de punt van de aanval kan innemen. Door de aanwezigheid van Zlatan maakte hij noodgedwongen jarenlang zijn meeste speelminuten op de flank.

Cavani is bevrijd van het juk van de aanwezigheid van Ibrahimovic. Dat de titelstrijd in de Ligue 1 deze jaargang eindelijk weer eens spannend is, valt niet toe te schrijven aan de prestaties van de Uruguayaan. Alle grote kanonnen uit de vijf grootste competities van Europa kunnen Cavani niet bijbenen; hij was al 27 keer trefzeker in 26 competitiewedstrijden. Ook in de Champions League loopt hij één-op-één met zeven treffers in evenzoveel optredens. Zijn seizoenstotaal staat op 37 goals in 36 duels. Daarmee is hij voorlopig bezig aan een vergelijkbaar seizoen als het laatste, buitenaardse van Ibra.

Drie weken terug krikte Cavani op zijn dertigste verjaardag zijn productie op door het laatste doelpunt voor zijn rekening te nemen in de indrukwekkende 4-0 zege op Barcelona. De spits ontving de bal van Thomas Meunier in de zestien en haalde verwoestend uit in de korte hoek. De sprint, de gebalde vuisten, de blik naar boven, de schreeuw, de knieschuiver: de ontlading was veelzeggend. Dit seizoen is alles mogelijk bij Cavani.

Woensdag wacht de return in Camp Nou. Een nieuwe kans voor Cavani om aan de internationale voetbalvolgers te laten zien wie de grootste killer van het lopende seizoen is. Mocht een wonder van Barcelona's zijde uitblijven, dan plaatst PSG zich voor de vijfde achtereenvolgende keer voor de kwartfinales van de Champions League.

In de vier voorgaande edities was de kwartfinale ondanks de aanwezigheid van Ibrahimovic telkens het eindstation voor Les Parisiens, die de halve finale voor het laatst in 1995 bereikten. In het seizoen 2014/15 eiste de spits een negatieve hoofdrol op toen hij in een duel met Barcelona bij de laatste acht rood ontving uit handen van Björn Kuipers.

Onder aanvoering van Cavani groeit dit seizoen het vertrouwen in de eindwinst van de Champions League. Afgaande op de geschiedenis is er ook door een ander statistisch feitje meer hoop dan ooit voor PSG: zowel Internazionale (in het seizoen 2009/10) als Barcelona (in het seizoen 2010/11) won het toernooi in de jaargang na het vertrek van Zlatan.

Cavani kan mogelijk woensdag al het aantal treffers van zijn voormalig ploeggenoot in het shirt van PSG op het Champions League-toneel overtreffen. De spits staat nu op negentien doelpunten, terwijl Zlatans teller stopte bij twintig. Met een totaal van 118 goals voor PSG heeft Cavani nog wel een lange weg te gaan om zijn ex-teamgenoot uit de boeken te schieten. De titel van clubtopscorer aller tijden is nog altijd in handen van Zlatan, die liefst 156 keer het net vond in zijn PSG-tijd. Maar wie weet waartoe El Matador, die gevoed wordt door zijn doelpunten, nog in staat is. (Pim van der Hulst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.