Ontketend Paris Saint-Germain vernedert Barcelona

Paris Saint-Germain heeft dinsdagavond een sensationele overwinning geboekt op Barcelona: 4-0. De Parijzenaren lieten niets heel van de Spaanse kampioen en zetten daarmee een gigantische stap richting de kwartfinale van de Champions League.

Net als twee jaar geleden stonden PSG en Barça tegenover elkaar in de knock-outfase van het miljoenenbal. Toen in de kwartfinale, nu in de achtste finale. Destijds was het tweeluik na het duel in Parijs al beslist door een 1-3 overwinning van de Catalanen. Een dergelijke overwinning zat er dinsdagavond geen moment in voor de bezoekers.

PSG draait dit seizoen uiterst moeizaam in de Ligue 1, maar van die matige vorm was tegen Barcelona niets terug te zien. De Fransen schoten uit de startblokken en waren vanaf de eerste seconde de dominante ploeg in Parc des Princes. Die uitstekende start werd in de achttiende minuut bekroond met de openingstreffer. Samuel Umtiti ging net buiten zijn eigen strafschopgebied in de fout tegen Julian Draxler en Ángel Di María krulde de toegekende vrije trap stijlvol over de muur in de kruising.

Het lukte Lionel Messi voor het eerst dit seizoen niet om de bal ook maar één keer aan te raken in het strafschopgebied van de tegenstander.

De 1-0 bleek geen wake-up call voor Barcelona. De ploeg van trainer Luis Enrique kwam totaal niet in zijn spel en werd slechts eenmaal gevaarlijk via André Gomes. Nog voor rust kregen de bezoekers de volgende dreun te verwerken. De onzichtbare Lionel Messi leed balverlies, waarna PSG snel schakelde. Marco Verratti bediende Draxler precies op het juiste moment, waarna de Duitser de bal hard langs zijn landgenoot en Barça-keeper Marc-André Ter Stegen schoot.

De thuisploeg nam ook na rust geen gas terug en denderde binnen tien minuten door naar een marge van drie. Opnieuw was het Di María die de bal met zijn gevoelige linkervoet van buiten het strafschopgebied in de kruising plaatste. De Argentijn kreeg het publiek in het Parc des Princes daarmee voor de zoveelste keer van de avond op de banken, maar de lijdensweg van Barcelona was nog niet klaar.

Met zijn vijfde schot op doel was het dan eindelijk raak voor Edinson Cavani. De Urugayaan maakte met zijn 4-0 de vernedering van Barcelona compleet.

Het enige dat nog miste voor de thuisploeg was een doelpunt voor Edinson Cavani, dit seizoen Europees topscorer met liefst 25 competitietreffers. De Uruguayaan was er al een aantal keer erg dicht bij, maar kreeg twintig minuten voor tijd dan eindelijk zijn felbegeerde treffer. Op aangeven van Thomas Meunier schoot Cavani de bal overtuigend langs Ter Stegen en maakte hij de vernedering van Barcelona compleet: 4-0. Doordat Samuel Umtiti in de slotfase de paal raakte met zijn kopbal is de uitgangspositie voor Barcelona dramatisch.

De Catalanen lijken daarmee voor het tweede jaar op rij vroegtijdig uitgeschakeld te worden in de Champions League. Vorig seizoen was de kwartfinale nog het eindstation voor de winnaar van 2015. Dit jaar heeft Barcelona in de return op 8 maart een mirakel nodig om uitschakeling in de achtste finale te voorkomen.