Op naar de apotheose: Arsenal zet Man City weer vol onder druk

Arsenal heeft zaterdagmiddag geen fout gemaakt in de thuiswedstrijd tegen AFC Bournemouth. Met een overwinning op The Cherries heeft de titelkandidaat de druk op Manchester City weer opgevoerd in de top van de Premier League.

Arsenal
Arsenal
3 - 0
AFC Bournemouth

Bij het ingaan van de nieuwe speelronde had Arsenal een voorsprong van één punt op The Citizens, die wel een wedstrijd minder hadden gespeeld en zaterdagavond in eigen huis in actie komen tegen Wolverhampton Wanderers. Werd er vanuit Manchester meegekeken naar het duel in het Emirates Stadium, dan kon de rivaal zien dat een stunt van Bournemouth geen moment in de lucht hing.

Het was eenrichtingsverkeer in Noord-Londen. Arsenal combineerde vlot met Martin Ødegaard als het creatieve brein en Kai Havertz als valse spits. Bukayo Saka en Leandro Trossard zorgen voor dreiging vanaf de flanken bij de thuisploeg, waar de weer fitte Jurriën Timber nog niet in de wedstrijdselectie was opgenomen. Het was wachten op de 1-0 en die viel uiteindelijk vlak voor rust. Kai Havertz probeerde doelman Mark Travers te omspelen en zag dat de Ierse goalie zijn rechterbeen uitstak. De Duitser liet zijn voet slim hangen en versierde zo een strafschop. Saka benutte de penalty feilloos: 1-0. De 22-jarige rechtsbuiten werd met die treffer de eerste Engelse Arsenal-speler die minstens twintig keer in één seizoen heeft gescoord sinds Theo Walcott dat deed in het seizoen 2012/13.

Bournemouth kwam met Justin Kluivert als een van de aanvallende wapens na rust beter in de wedstrijd, maar tot een comeback leidde dat niet. Arsenal nam in de zeventigste minuut meer afstand. Declan Rice tikte de bal in het strafschopgebied met buitenkant rechts naar Trossard en de Belg schoot de bal zonder aarzeling tegendraads de verre hoek in: 2-0. Even leek Bournemouth daarna terug te komen de wedstijd, maar de aansluitingstreffer werd afgekeurd vanwege een lichte overtreding van Dominic Solanke op doelman David Raya.

Arsenal kwam daarna niet meer in de problemen en leek de supporters nog te trakteren op een geweldig doelpunt. Gabriel Magalhães ramde de bal in de verre kruising, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Rice zorgde diep in de extra tijd na een goede actie van invaller Gabriel Jesus met de 3-0 alsnog voor een slotakkoord. Arsenal kan na de zege op Bournemouth gaan toewerken naar de clash met Manchester United van volgende week zondag. Eerst zal er bij The Gunners nog aandacht zijn voor de wedstrijd van City tegen Wolves. Wint het team van Pep Guardiola, dan is het verschil bovenin weer slechts één punt.