Groep G: Oostenrijk neemt afstand van Zweden

Dankzij een nipte zege op Moldavië kan Oostenrijk een EK-ticket nauwelijks meer ontgaan. Rusland hijgt Zweden in de nek in Groep G.

Oostenrijk – Moldavië 1-0
Moldavië heeft in Groep G weinig potten kunnen breken en bungelt met twee punten onderaan. Maar koploper Oostenrijk had opnieuw veel moeite om de hekkensluiter op de knieën te krijgen. Na de 2-1 zege in Chisinau boekte de ploeg van bondscoach Marcel Koller op eigen veld opnieuw een benauwde zege. Alleen Zlatko Junukovic slaagde erin Ilie Cebanu te passeren na een fout van de Moldavische doelman.

Oostenrijk kwam de overwinning wel toe. In de eerste helft leverde een overwicht kansen op voor onder anderen Marc Janko. Op slag van rust dacht Marko Arnautovic ook de score te openen, ware het niet dat het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Dat was onterecht, omdat de bal via een speler van Moldavië bij de aanvaller van Stoke City was gekomen.

Dankzij de overwinning stevent Oostenrijk af op kwalificatie voor het EK. Dinsdag kan in Zweden de laatste stap gezet worden. In zeven duels is een voorsprong opgebouwd van zeven punten op de nummer twee.

Rusland – Zweden 1-0
Leonid Slutsky heeft direct succes geboekt als opvolger van Fabio Capello, die na de thuisnederlaag tegen Oostenrijk (0-1) het veld moest ruimen. Onder de nieuwe Russische keuzeheer werd Zweden met 1-0 verslagen, waardoor de achterstand op de nummer twee is verkleind tot één punt.

Rusland dankte de verdiende zege aan het doelpunt van Artem Dzyuba, die in de 38ste minuut van zich deed spreken. De spits van Zenit Sint-Petersburg was het laatste station in een fraaie aanval, waarbij hij via de binnenkant van de paal raak schoot.

Zweden probeerde de schade te repareren, maar slaagde ondanks een offensief niet in die opzet. Ook het inbrengen van voormalig Eredivisie-krachten Ola Toivonen en Marcus Berg bood geen soelaas voor de ploeg van bondscoach Erik Hamrén, die Zlatan Ibrahimovic in de rust met een rugblessure zag afhaken.

Montenegro - Liechtenstein 2-0
Montenegro heeft de kans op een startbewijs voor een EK-ticket in stand gehouden. Liechtenstein, dat in Podgorica met evenveel punten aan de wedstrijd was begonnen, moest eraan geloven. Fatos Beciraj zette de ploeg van bondscoach Branko Brnovic zeven minuten voor rust op het goede spoor. Stevan Jovetic maakte in de 56ste minuut het karwei af.