Groep E: record Rooney, strijd om plek twee nog open

Door de nederlaag op bezoek bij Engeland moet Zwitserland nog zijn best doen om rechtstreekse plaatsing voor het EK af te dwingen. Wayne Rooney werd op Wembley topscorer aller tijden van zijn land. Slovenië mag nog hopen op plaats twee, Estland en Litouwen hebben plaats drie nog enigszins in het vizier.

Engeland – Zwitserland 2-0
Engeland verzekerde zich zaterdag op bezoek bij San Marino (0-6) al van een EK-ticket, maar het thuisduel met achtervolger Zwitserland begon met een domper. Middenvelder Fabian Delph moest de strijd al binnen een minuut staken met een hamstringblessure. Opmerkelijk: tijdens zijn officieuze debuut voor zijn nieuwe club Manchester City in juli liep hij ook al vroeg in de wedstrijd een kwetsuur aan de hamstring op.

Na een 0-0 ruststand ging aanvoerder Rooney in de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar zijn vijftigste treffer, waarmee hij topscorer aller tijden van Engeland zou worden. Een kopbal en een hard afstandschot gingen er echter niet in, waarna die andere Engelse topspits de score opende. Invaller Harry Kane schoot op aangeven van Luke Shaw raak.

Invaller Harry Kane brak de ban tegen Zwitserland.

Daar leek het bij te blijven, tot zes minuten voor tijd. Engeland kreeg een strafschop na een schwalbe van Raheem Sterling, Rooney mocht het cadeautje uitpakken. Daarmee passeerde hij dus Sir Bobby Charlton. Mede door die recordtreffer heeft Engeland ook na acht duels nog de maximale score.

Slovenië – Estland 1-0
Door het resultaat op Wembley had nummer drie Estland bij een overwinning op twee punten van nummer twee Zwitserland kunnen komen, maar het was nummer vier Slovenië dat er in eigen huis met de overwinning vandoor ging. Robert Beric – in de Champions League-voorronde namens Rapid Wien nog trefzeker tegen Ajax – was de matchwinner. Zodoende staan de Slovenen nu derde, op drie punten van de Zwitsers.

Litouwen – San Marino 2-1
Na zes minuten kwam de thuisploeg via Fedor Cernych al op voorsprong, hij volleerde hard raak uit een corner. Kort na rust kwam Litouwen echter in de problemen toen keeper Giedrius Arlauskis een rode kaart kreeg. Uit de daaropvolgende vrije trap schoot Matteo Vitaioli de 1-1 tegen de touwen. Het betekende de eerste officiële uitgoal van San Marino in veertien jaar. Genoeg voor een punt was het niet, na rood voor Nicola Chiaruzzi zorgde Lukas Spalvis in de laatste minuut alsnog voor de winst.