VI Live: vier EK-deelnemers bekend

Reacties

Om ook tijdens de EK-kwalificatieduels op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het duel tussen Turkije en Nederland uiteraard centraal staat. Deze wedstrijd in Konya begon om 18.00 uur.

VI Live: vier EK-deelnemers bekend

22.47 uur: UITSLAGEN EK-KWALIFICATIE
In navolging van Engeland en Tsjechië heeft ook IJsland zich gekwalificeerd voor het EK in Frankrijk, waar uiteraard ook het gastland actief zal zijn. De ploeg van bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson had genoeg aan een gelijkspel tegen Kazachstan en debuteert daardoor volgend jaar op het EK. België en Italië zijn nog niet zeker van deelname aan het toernooi in Frankrijk, maar deden vanavond opnieuw goede zaken in de kwalificatiecampagne.

Alle uitslagen:
IJsland - Kazachstan 0-0
Bosnië-Herzegovina - Andorra 3-0
Cyprus - België 0-1
Italië - Bulgarije 1-0

21.37 uur: RUSTSTANDEN EK-KWALIFICATIE
Bosnië-Herzegovina heeft in de eerste helft geen kind aan Andorra. Doelpunten van Ermin Bicakcic, Edin Dzeko en Senad Lulic zorgen voor een 3-0 ruststand. Ook Italië leidt dankzij een doelpunt van Daniele De Rossi.

Alle ruststanden:
IJsland - Kazachstan 0-0
Bosnië-Herzegovina - Andorra 3-0
Cyprus - België 0-0
Italië - Bulgarije 1-0

20.45 uur: VIER DUELS VAN START
De laatste vier duels van deze zondag zijn begonnen:

GROEP A
IJsland - Kazachstan

GROEP B
Cyprus - België
Bosnië-Herzegovina - Andorra

GROEP H
Italië - Bulgarije

20.35 uur: BLIND DENKT NIET NA OVER VERTREK
In zijn eerste reactie tegenover de NOS laat bondscoach Danny Blind weten niet na te denken over een vertrek. Ook niet als Nederland het EK mist.

Lees hier de volledige reactie van Blind.

20.30 uur: TEN CATE: 'ONTLUISTEREND'
Henk ten Cate blikt terug op de 3-0 nederlaag van Nederland op bezoek bij Turkije in de EK-kwalificatie. 'Het zag er allemaal zeer onzeker uit.'

Beluister hier de terugblik van Ten Cate.

20.15 uur: IS POSITIE VAN OOSTVEEN NOG HOUDBAAR?
In de rubriek VI Opinie de vraag of de positie van Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, nog wel houdbaar is na het echec in Konya.

20.00 uur: ALLE UITSLAGEN
Het laatste fluitsignaal heeft geklonken bij alle wedstrijden die om 18.00 uur waren begonnen. Tsjechië heeft zich vanuit Groep A geplaatst voor het EK dankzij een overwinning op bezoek bij Letland. Hieronder alle uitslagen:

GROEP A
Turkije - Nederland 3-0
Letland - Tsjechië 1-2

GROEP B
Wales - Israël 0-0

GROEP H
Noorwegen - Kroatië 2-0
Malta - Azerbeidzjan 2-2

19.52 uur: EINDSTAND TURKIJE - NEDERLAND 3-0
Wat een deceptie. Nederland verliest met liefst 3-0 in Konya, waardoor Turkije de derde plaats overneemt in Groep A van de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Danny Blind moet hopen op een misstap van de Turken in de laatste twee pouleduels, anders is Oranje volgend jaar niet van de partij in Frankrijk.

Lees hier het wedstrijdverslag.

19.47 uur: UNICUM VOOR BLIND
Danny Blind is de eerste bondscoach in de historie van het Nederlands elftal die zijn eerste twee competitieve interlands verliest.

19.42 uur: TURKIJE BESLIST DE WEDSTRIJD
Nu is het definitief over en sluiten voor Nederland. Burak Yilmaz zet Turkije op een 3-0 voorsprong. Aan het doelpunt lijkt wel een overtreding vooraf te gaan van Caner Erkin op Gregory van der Wiel. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz laat echter doorspelen.

19.39 uur: ÖZYAKUP NAAR DE KANT
Oguzhan Özyakup wordt door Turkije-bondscoach Fatih Terim naar de kant gehaald. De in Zaandam geboren middenvelder deed Nederland veel pijn door de openingstreffer te maken. Olcay Sahan is de nieuwe man bij Turkije.

19.38 uur: ORANJE DRINGT AAN
Nederland is begonnen aan een slotoffensief en dringt Turkije ver terug op eigen helft. Het lijkt wat laat, maar misschien dat de aansluitingstreffer snel valt?

19.33 uur: KOPBAL DE JONG VOORLANGS
Luuk de Jong krijgt al snel een kans. De kopbal van de invaller uit een vrije trap van Wesley Sneijder gaat voorlangs.

19.32 uur: LETLAND KOMT TERUG IN DE WEDSTRIJD
Arturs Zjuzins doet iets terug namens Letland, dat nu tegen een 2-1 achterstand aankijkt thuis tegen Turkije.

19.32 uur: BLIND BRENGT DE JONG
Eindelijk is daar een extra spits. Luuk de Jong vervangt Daley Blind.

19.25 uur: PROMES VERVANGT NARSINGH
Luciano Narsingh wordt door bondscoach Danny Blind naar de kant gehaald. Quincy Promes vervangt de rechtsbuiten, die zijn voorgaande vijf interlands allemaal verloor.

19.20 uur: SCHORSING VAN DER WIEL
Gregory van der Wiel krijgt een gele kaart en is er daardoor op 10 oktober niet bij als Nederland op bezoek gaat bij Kazachstan.

19.19 uur: NEDERLAND DRAMATISCH
Het balbezit is voor Nederland, maar het levert totaal geen gevaar op. Wanneer besluit bondscoach Danny Blind om Klaas-Jan Huntelaar of Luuk de Jong binnen de lijnen te brengen?

19.14 uur: ARDA TURAN NAAR DE KANT
Turkije gaat verder zonder Arda Turan. De sterspeler gaat moegestreden naar de kant en wordt door bondscoach Fatih Terim vervangen door Volkan Sen.

19.13 uur: ORANJE ONTSNAPT
En daar was het bijna 3-0 voor Turkije. Serdar Aziz kopt uit een hoekschop maar net naast het doel van Jasper Cillessen.

19.12 uur: MEMPHIS PROBEERT HET VAN AFSTAND
Volkan Babacan heeft weinig moeite met het schot van Memphis Depay van grote afstand. De doelman van Turkije blijft vooralsnog eenvoudig zonder tegendoelpunten.

19.07 uur: WIJNALDUM METEEN KANSRIJK
Daar was al bijna het doelpunt van Georginio Wijnaldum, maar de invaller krijgt een voorzet van Memphis Depay op zijn schouder. En dat terwijl hij volledig vrijstaand kon binnenkoppen.

19.03 uur: BLIND NU NAAST BRUMA
Daley Blind speelt nu centraal achterin door de wissel van Georginio Wijnaldum voor Stefan de Vrij. Opvallend, want donderdag tegen IJsland was hij nog linksback en tegen Turkije begon hij als middenvelder.

19.02 uur: TWEEDE HELFT VAN START
Turkije is begonnen aan de tweede helft. Slaagt Nederland erin om de 2-0 achterstand weg te werken en alsnog een goed resultaat te boeken?

19.01 uur: WIJNALDUM VERVANGT DE VRIJ
Nederland begint aan de tweede helft met één wijziging in de opstelling. Georginio Wijnaldum vervangt Stefan de Vrij, die naar verluidt kampt met knieklachten.

19.00 uur: ALLE RUSTSTANDEN
In totaal is er vijf keer gescoord tijdens de vijf EK-kwalificatiewedstrijden die om 18.00 uur begonnen. Hieronder alle ruststanden:

GROEP A
Turkije - Nederland 2-0
Letland - Tsjechië 0-2

GROEP B
Wales - Israël 0-0

GROEP H
Noorwegen - Kroatië 0-0
Malta - Azerbeidzjan 0-1

18.55 uur: DE VRIJ VALT DOOR DE MAND
Henk ten Cate is tijdens de desastreus verlopen eerste helft van Nederland op bezoek bij Turkije geschrokken van Stefan de Vrij. De verdediger van Lazio zou juist leiding moeten geven aan de Oranje-defensie.

Beluister hier de terugblik van Ten Cate op de eerste helft.

18.50 uur: UITGEREKEND ÖZYAKUP...
Turkije kwam in de achtste minuut op voorsprong via Oguzhan Özyakup, die als jeugdspeler Nederland nog vertegenwoordigde. Hij speelde samen met onder anderen Stefan de Vrij, die vanavond zijn tegenstander is.

18.46 uur: RUSTSTAND TURKIJE - NEDERLAND 2-0
Het is rust in Konya. Turkije leidt met 2-0 en staat daardoor nu virtueel derde in Groep A. Nederland moet in de tweede helft aan de bak.

18.40 uur: TEKEN VAN LEVEN
Op aangeven van Wesley Sneijder probeert Robin van Persie het ineens, maar Hakan Balta blokkeert de bal.

18.36 uur: CILLESSEN REDT NU WEL
Burak Yilmaz schiet uit de draai op Jasper Cillessen, maar de doelman heeft nu wel een antwoord. Met zijn benen keert hij de inzet van de Turkije-spits.

18.32 uur: VERKEERDE KEUZE VAN PERSIE
Robin van Persie stuurt Memphis Depay weg, maar de aanvaller wordt terecht teruggefloten vanwege buitenspel. Aan de rechterkant lag er echter nog veel meer ruimte voor Luciano Narsingh.

18.29 uur: TSJECHIË DOET GOEDE ZAKEN
Tsjechië lijkt de overwinning binnen te hebben. Vladimir Darida zorgt voor een 2-0 voorsprong op bezoek bij Letland.

18.26 uur: CILLESSEN BLUNDERT BIJ 2-0
Turkije komt binnen een half uur op een 2-0 voorsprong. Arda Turan trekt naar binnen en scoort. Doelman Jasper Cillessen gaat enorm in de fout.

18.24 uur: GELE KAART ARDA TURAN
Na een overtreding op Daley Blind krijgt Arda Turan een gele kaart.

18.23 uur: SNEIJDER STUIT OP VOLKAN
Na een goede aanval via Memphis Depay en Robin van Persie komt de bal bij Wesley Sneijder, die van afstand stuit op doelman Volkan Babacan.

18.16 uur: OOK KLAASSEN DICHT BIJ 1-1
Na een uitstekende actie van Memphis Depay komt Davy Klaassen net tekort. De voorzet van de Manchester United-aanvaller was ook wel erg hard.

18.14 uur: TSJECHIË VROEG OP VOORSPRONG
David Limbersky zet Tsjechië in de dertiende minuut op voorsprong tijdens het uitduel met Letland. De ploeg van bondscoach Pavel Vrba is daardoor nu virtueel koploper.

18.13 uur: WAT EEN KANS VOOR NARSINGH!
Nederland is vanuit het niets dicht bij de gelijkmaker. Luciano Narsingh stuit echter op doelman Volkan Babacan. De PSV'er kon de bal ook afspelen.

18.10 uur: ORANJE VIRTUEEL VIERDE
Als het zo blijft in Konya, 1-0 voor Turkije, dan zakt Nederland naar de vierde plaats in Groep A. Oranje moet echter als derde eindigen om zich via de play-offs nog te kunnen plaatsen voor het EK.

18.07 uur: DRAMATISCHE START NEDERLAND
Wat een domper! In de achtste minuut komt Turkije op voorsprong via Oguzhan Özyakup, die profiteert van defensief gepruts van het Nederlands elftal.

18.05 uur: TURKIJE NEEMT HET INITIATIEF
Het balbezit is in de openingsfase voor de thuisploeg, maar tot kansen voor Turkije leidt dat nog niet.

18.00 uur: AFTRAP TURKIJE - NEDERLAND
We zijn begonnen! Nederland heeft afgetrapt in Konya voor de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd in Groep A.

17.45 uur: VOLLEDIG PROGRAMMA
Er worden vanavond negen wedstrijden gespeeld in de EK-kwalificatie. Over een kwartier wordt er afgetrapt bij vijf wedstrijden. De overige wedstrijden beginnen om 20.45 uur. Het volledige programma van vanavond:

GROEP A
18.00 uur: Turkije - Nederland
18.00 uur: Letland - Tsjechië
20.45 uur: IJsland - Kazachstan

GROEP B
18.00 uur: Wales - Israël
20.45 uur: Cyprus - België
20.45 uur: Bosnië-Herzegovina - Andorra

GROEP H
18.00 uur: Noorwegen - Kroatië
18.00 uur: Malta - Azerbeidzjan
20.45 uur: Italië - Bulgarije

17.32 uur: 'BLIND HEEFT IETS UIT TE LEGGEN'
VI-verslaggever Simon Zwartkruis is aanwezig in Konya en blikt vooruit op het cruciale EK-kwalificatieduel van Nederland met Turkije. Hij denkt dat bondscoach Danny Blind wel iets uit te leggen heeft aan Klaas-Jan Huntelaar, die op de bank start.

Beluister hier de vooruitblik van Zwartkruis.

17.31 uur: TEN CATE VERRAST DOOR PASSEREN HUNTELAAR
Klaas-Jan Huntelaar begint op de bank tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Turkije. Henk ten Cate verbaast zich over die keuze.

Beluister hier de vooruitblik van Ten Cate.

17.30 uur: BLIND: 'MEER VOETBAL MET VAN PERSIE'
Tegenover de NOS verklaarse bondscoach Danny Blind zijn keuze voor Robin van Persie in plaats van Klaas-Jan Huntelaar. 'Ik verwacht dat wij meer ruimte zullen krijgen dan tegen IJsland', aldus. 'Dan is het goed om meer voetbal in je elftal te hebben met iemand als Van Persie. Dat hij in Turkije voetbalt is niet leidend geweest, maar als de verschillen klein zijn maken details vaak het verschil.'

Lees hier de volledige vooruitblik van Blind.

17.15 uur: ÖZYAKUP START BIJ TURKIJE
De in Zaandam geboren Oğuzhan Özyakup start bij Turkije in de basis. Bij de ploeg van bondscoach Fatih Terim moeten Hakan Çalhanoğlu en Arda Turan voor de creativiteit zorgen, terwijl de doelpunten moeten komen van Burak Yılmaz.

De volledige opstelling van Turkije: Volkan Babacan; Sener Özbayrakli, Serdar Aziz, Hakan Balta, Caner Erkin; Ozan Tufan, Selçuk İnan, Oguzhan Özyakup; Hakan Çalhanoglu, Burak Yilmaz, Arda Turan.

17.00 uur: BLIND WIL UNICUM VOORKOMEN
Twee van de laatste drie bondscoaches van Nederland wisten hun eerste twee interlands niet te winnen. Bert van Marwijk speelde de eerste gelijk en verloor de tweede, terwijl Guus Hiddink zijn tweede ambtstermijn zelfs startte met twee nederlagen. Tussendoor begon ook Louis van Gaal met een nederlaag, maar de tweede interland onder zijn bewind werd wél gewonnen. Danny Blind hoopt niet in de voetsporen van Hiddink te trainen, want dan is hij de eerste bondscoach die zijn eerste twee competitieve interlands verliest.

Lees hier meer interessante statistieken.

16.55 uur: DEBUUT RIEDEWALD
Jairo Riedewald debuteert tegen Turkije als international. De verdediger van Ajax vervangt als linksback Daley Blind, die door zijn vader op het middenveld wordt geposteerd. De bondscoach haalt Georginio Wijnaldum en Klaas-Jan Huntelaar ten opzichte van het thuisduel met IJsland (0-1) uit de basis. Laatstgenoemde wordt vervangen door Robin van Persie. Jeffrey Bruma en Luciano Narsingh spelen in plaats van Bruno Martins Indi (geschorst) en Arjen Robben (geblesseerd).

16.45 uur: PROMES BRENGT ONGELUK
Quincy Promes is een van de kandidaten om de geblesseerde Arjen Robben te vervangen tegen Turkije, maar bondscoach Danny Blind doet er op basis van de resultaten uit het verleden goed aan om hem op de bank te houden. Promes kwam tot dusver namelijk tot vijf interlands, die allemaal werden verloren door Nederland.

Lees hier meer over de ongelukkige start van de interlandloopbaan van Promes.

16.30 uur: VAN GAAL GAF GOEDE VOORBEELD
Op 15 oktober 2013, een kleine twee jaar geleden, ging het wel goed. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal werd Turkije in Istanbul met 2-0 verslagen. Arjen Robben en Wesley Sneijder zorgden toen voor de doelpunten. Van de veertien spelers die destijds binnen de lijnen kwamen, zijn er vanavond zeven niet bij: Jordy Clasie, Leroy Fer, Daryl Janmaat, Dirk Kuijt, Bruno Martins Indi, Arjen Robben en Ron Vlaar.

16.15 uur: SLECHTS ÉÉN NEDERLAAG
Vier keer eerder ging Nederland op bezoek in Turkije en slechts één keer leverde dat een nederlaag op. Dat was ruim achttien jaar geleden, op 2 april 1997. Hakan Şükür maakte toen in Bursa het enige doelpunt van de wedstrijd in het kader van de WK-kwalificatie. Clarence Seedorf kreeg vijf minuten voor tijd een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar de middenvelder schoot hoog over.

Lees hier meer over het echec in Bursa.

16.00 uur: DE SPANNING NEEMT TOE
Over exact twee uur klinkt het eerste fluitsignaal bij de cruciale wedstrijd in Groep A van de EK-kwalificatie. Nederland (tien punten uit zeven duels) en Turkije (negen uit zeven) hopen zich beide als nummer drie te plaatsen voor de play-offs, aangezien koploper IJsland (achttien punten) en Tsjechië (zestien punten) buiten bereik lijken. De ontmoeting in Konya mag dus niet verloren worden door Oranje, aangezien anders voor het eerst sinds 1984 een EK zonder Nederland dreigt.

15.45 uur: DE BOER HEEFT ER VERTROUWEN IN
Na het benefietduel van zaterdag tussen de de Laureus All Stars en de Real Madrid Legends, was Ronald de Boer optimistisch over de kansen van Oranje.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers tijdens de wedstrijd van vanavond kunt u terecht in het VI Matchcenter. Alle standen zijn hier terug te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.