VI Live: vijf van de 24 landen op het EK inmiddels bekend

Reacties

Om ook tijdens de EK-kwalificatieduels op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live. Vanavond is het de beurt aan de landen in de groepen C, G en E. Ook Jong Oranje speelt, op bezoek bij Turkije.

VI Live: vijf van de 24 landen op het EK inmiddels bekend

Dit liveblog is nu gesloten. Uiteraard kun je hieronder alle hoogtepunten van deze avond nog teruglezen.

22.50 uur: VIJF LANDEN ZEKER VAN EK
Vijf landen zijn zeker van het EK. Buiten gastland Frankrijk zijn dat Engeland, IJsland, Tsjechië en Oostenrijk

22.39 uur: ALLE UITSLAGEN OP EEN RIJTJE
Oostenrijk is het enige land dat zich vanavond plaatste voor het EK.

GROEP C
Wit-Rusland - Luxemburg 2-0
Macedonië - Spanje 0-1
Slowakije - Oekraïne 0-0

GROEP E
Engeland - Zwitserland 2-0
Litouwen - San Marino 2-1
Slovenië - Estland 1-0

GROEP G
Liechtenstein - Rusland 0-7
Moldavië - Montenegro 0-2
Zweden - Oostenrijk 1-4

22.36 uur: LITOUWEN OP DE VALREEP
Lukas Spalvis maakt in de extra tijd 2-1 voor Litouwen tegen San Marino. Daardoor doet de Baltische staat nog mee in Groep E.

22.35 uur: ERETREFFER ZLATAN
Op een verloren avond voor de Zweden redt Zlatan Ibrahimovic de eer tegen Oostenrijk (1-4).

22.33 uur: OOSTENRIJK DENDERT DOOR
Met wordt steeds pijnlijker voor Zweden. Martin Harnik zet Oostenrijk op 0-4.

22.31 uur: ZEVENKLAPPER RUSLAND
En Artem Dzyuba makat er met zijn vierde van de avond 0-7 van bij Liechtenstein - Rusland.

22.29 uur: VOOR DE STATISTIEKEN...
Alan Dzagoev maakt er met een vrije trap 0-6 van bij Liechtenstein - Rusland.

22.27 uur: ROONEY GRIJPT RECORD
Wayne Rooney is nu alleen topscorer aller tijden van Engeland. Zijn vijftigste is een rake penalty tegen Zwitserland, waardoor de Engelsen een gewonnen wedstrijd spelen (2-0).

22.20 uur: OOSTENRIJK KAN TICKETS BOEKEN
Oostenrijk komt via Marc Janko op 0-3 in Zweden. Kwalificatie voor het EK kan nu niet meer mis, met nog ruim tien minuten op de klok.

22.17 uur: RUSLAND WERKT AAN DOELSALDO
Net als voor rust weer twee treffers van Rusland kort achter elkaar. Artem Dzyuba (met zijn derde) en ex-Feyenoorder Fedor Smolov maken er bij Liechtenstein - Rusland 0-5 van.

22.13 uur: MONTENEGRO OP WEG NAAR ZEGE
Fatos Beciraj maakt 0-2 in Moldavië, waardoor Montenegro zelfs nog zicht houdt op plek twee in Groep G.

22.10 uur: KANE ZET ENGELAND OP VOORSPRONG
Harry Kane zorgt ervoor dat Slovenië zelfs nog kans maakt op de tweede plaats. Met een beheerst schot zet de invaller Engeland op een 1-0 voorsprong tegen Zwitserland, dat nu nog maar drie punten meer heeft dan de nummer drie van Poule E.

22.06 uur: BELANGRIJKE GOAL SLOVENIË
In Groep E maakt Slovenië een belangrijk doelpunt tegen Estland. Dankzij de treffer van Ajax-beul Robert Beric (inmiddels spits van Saint-Étienne) stijgt de EK 2000-deelnemer naar de derde plaats in de poule van Engeland en Zwitserland.

22.03 uur: WIT-RUSLAND VERDUBBELT MARGE
Mikhail Gordeychuk maakt er in de 62ste minuut 2-0 van tegen Luxemburg. Wellicht speelt het bord spaghetti van zondagavond de Luxemburgers nog steeds een beetje parten?

22.00 uur: KANE IN DE SPITS BIJ ENGELAND
Bondscoach Roy Hodgson brengt met nog ruim een half uur op de klok Harry Kane. De aanvaller van Tottenham Hotspur komt in het veld voor middenvelder Jonjo Shelvey. Het staat nog steeds 0-0 tegen Zwitserland.

21.57 uur: ZELDZAME UITGOAL SAN MARINO
Dankzij het eerste competitieve uitdoelpunt van San Marino sinds april 2001 staat het in Vilnius weer gelijk. Vijf minuten na het wegsturen van doelman Giedrus Arlauskis maakt Matteo Vitaioli de 1-1. Reservedoelman Vytautas Cerniauskas gaat in de fout bij diens vrije trap. Het is de eerste goal van San Marino in deze EK-kwalificatiereeks.

21.54 uur: JUBILEUMGOAL ROONEY BLIJFT UIT
Wayne Rooney kopt uit een voorzet van Alex Oxlade-Chamberlain, maar mikt recht op Yann Sommer af. Zijn vijftigste interlandgoal, waarmee hij Sir Bobby Charlton achter zich zou laten als topscorer aller tijden, blijft voorlopig uit.

21.53 uur: TWEEDE HELFT BEGONNEN
De negen EK-kwalificatieduels zijn weer onderweg. Litouwen al snel komt met tien man te staan tegen San Marino door een rode kaart voor doelman Giedrius Arlauskis.

20.45 uur: RUSTSTANDEN EK-KWALIFICATIEWEDSTRIJDEN
Oostenrijk en Zwitserland kunnen bij deze tussenstanden hun tickets boeken voor het EK.

GROEP C
Wit-Rusland - Luxemburg 1-0
Macedonië - Spanje 0-1
Slowakije - Oekraïne 0-0

GROEP E
Engeland - Zwitserland 0-0
Litouwen - San Marino 1-0
Slovenië - Estland 0-0

GROEP G
Liechtenstein - Rusland 0-3
Moldavië - Montenegro 0-1
Zweden - Oostenrijk 0-2

21.28 uur: RUSLAND LOOPT UIT
Daniel Kaufmann krijgt rood bij Liechtenstein wegens het vloeren van een doorgebroken tegenstander van Rusland. Alexander Kokorin ramt de penalty binnen, waarna Artem Dzyuba ook nog 0-3 maakt.

21.24 uur: ZWEDEN IN DE PROBLEMEN
Martin Harnik zet Oostenrijk op 0-2 in Zweden, waardoor het EK lonkt. Voor de Scandinaviërs stapelen de problemen zich op, zeker nu de Russen ook voorstaan.

21.19 uur: WIT-RUSLAND OP VOORSPRONG
Mikhail Gordeychuk zet Wit-Rusland op 1-0 tegen Luxemburg, dat getroffen werd door een voedselvergiftiging.

21.06 uur: RUSLAND NEEMT PLEK TWEE OVER
Artem Dzyuba zet de Russen op voorsprong in Liechtenstein (0-1), waardoor Rusland de tweede plek virtueel overneemt van Zweden.

20.58 uur: MONTENEGRO HOOPT
Stevan Savic zet Montenegro op 0-1 in Moldavië. Ook de Montenegrijnen hebben nog kans om de eindronde in Frankrijk te halen.

20.55 uur: OOSTENRIJK OP KOERS
David Alaba zet Oostenrijk met een Panenka-penalty op voorsprong in Zweden (0-1). De tweede plek van de Scandinaviërs, met Zlatan Ibrahimovic in de basis, staat op de tocht.

20.54 uur: DOELPUNT SPANJE
Juan Mata ziet ene voorzet het doel in dwarrelen: Macedonië - Spanje 0-1.

20.51 uur: DOELPUNT LITOUWEN
Fiodor Cernych maakt de eerste goal van de avond. De Litouwers moeten winnen van San Marino om kans te houden op het EK en staan al snel op voorsprong: 1-0.

20.48 uur: DRAMA VOOR DELPH
Fabian Delph moet er al geblesseerd af bij Engeland tegen Zwitserland. Ross Barkley vervangt hem.

20.45 uur: AFTRAP EK-KWALIFICATIEWEDSTRIJDEN
Negen kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 zijn begonnen.

GROEP C
Wit-Rusland - Luxemburg
Macedonië - Spanje
Slowakije - Oekraïne

GROEP E
Engeland - Zwitserland
Litouwen - San Marino
Slovenië - Estland

GROEP G
Liechtenstein - Rusland
Moldavië - Montenegro
Zweden - Oostenrijk

20.37 uur: EINDSTAND JONG TURKIJE - JONG ORANJE 0-1
Ondanks enkele gevaarlijke momenten van Bilal Basaçikoglu wint Jong Oranje ook de tweede EK-kwalificatiewedstrijd. Tegen Jong Turkije wordt het 1-0 dankzij een goal van Jean-Paul Boëtius. Eerder won de ploeg van bondscoach Fred Grim al met 4-0 van Cyprus.

20.31 uur: MAHI GAAT VOOR EIGEN SUCCES, MISSER BASAÇIKOGLU
Twee grote kansen in korte tijd bij Jong Turkije - Jong Oranje. Eerst verzuimt Mimoun Mahi te bal af te spelen. In plaats daarvan schiet de FC Groningen-aanvaller op de vuisten van Okan Kocuk. Kort daarna schiet Bilal Basaçikoglu hoog over als hij oog in oog komt met Mickey van der Hart.

20.30 uur: SLOWAKIJE EN SPANJE NADEREN EK
Ook Slowakije en Spanje plaatsen zich voor het EK als beide ploegen dinsdagavond winnen. De gedeelde koplopers van Groep C nemen het op tegen respectievelijk Oekraïne en Macedonië. In Skopje heeft bondscoach Vicente del Bosque ten opzichte van het duel van afgelopen zaterdag met de Slowaken wijzigingen doorgevoerd. David de Gea staat in de goal, Dani Carvajal en Juan Bernat zijn de backs en Santi Cazorla, Isco en Juan Mata vervangen Cesc Fabregas, Andrés Iniesta en Pedro.

20.25 uur: TICKET LONKT VOOR OOSTENRIJK
Over twintig minuten gaan de EK-kwalificatieduels van start. Oostenrijk kan bij een gelijkspel in Groep G tegen Zweden een ticket boeken voor de eindronde in Frankrijk. Bij het duel in Solna staan met de Zweden Andreas Isaksson, Andreas Granqvist, Marcus Berg, Zlatan Ibrahimovic en de Oostenrijkers Marko Arnautovic en Marc Janko liefst zes ex-Eredivisie-spelers aan de aftrap.

20.21 uur: JONG ORANJE-DEBUUT MAHI
Na Jean-Paul Boëtius haalt bondscoach Fred Grim nu ook Ricardo Kishna naar de kant. Het betekent dat Mimoun Mahi zijn debuut maakt voor Jong Oranje. Even eerder kwam Oussama Tannane al in het veld.

20.18 uur: VAN DER HART BLIJFT OVEREIND
Weer een goede mogelijkheid voor Turkije, maar weer blijft Mickey van der Hart overeind. Ogulcan Caglaya krijgt de bal van dichtbij niet langs de PEC Zwolle-doelman. Aan de andere kant schiet Vincent Janssen namens Jong Oranje voorlangs.

20.13 uur: BASAÇIKOGLU WEER GEVAARLIJK
Met nog ruim twintig minuten te gaan is Bilal Basaçikoglu weer gevaarlijk. Het schot van de Feyenoord-aanvaller belandt echter recht in de handen van Jong Oranje-doelman Mickey van der Hart.

20.05 uur: SCHOTJE BASAÇIKOGLU
Nederland doorstaat het eerste kwartier in Istanbul. Op een schotje na van Bilal Basaçikoglu waren de Turken niet gevaarlijk.

19.49 uur: AFTRAP TWEEDE HELFT
Jong Oranje heeft afgetrapt voor de tweede helft in Istanbul.

19.34 uur: RUSTSTAND JONG TURKIJE - JONG ORANJE 0-1
Jong Oranje is geen moment in de problemen geweest in de eerste helft en staat dankzij een bevlieging van Jean-Paul Boëtius op voorsprong met de rust.

19.22 uur: DOELPUNT BOËTIUS
Wat een heerlijke pegel van Jean-Paul Boëtius! Na een combinatie met Tonny Vilhena en een kaats met spits Vincent Janssen haalt Boëtius verwoestend uit. Via de binnenkant van de paal slaat de bal binnen. Turkije - Nederland staat 0-1.

19.12 uur: GEEL VOOR BASAÇIKOGLU
Er gebeurt nog niet veel in Istanbul. Bij Jong Turkije laat Feyenoorder Bilal Basaçikoglu zich even zien. Met een overtreding, waarvoor hij geel krijgt.

19.03 uur: ROONEY OP RECORDJACHT
Wayne Rooney heeft nog een treffer nodig om topscorer aller tijden van Engeland te worden. Hij deelt die titel nu nog met Sir Bobby Charlton (beiden 49 goals). Tegen Zwitserland begint hij in de basis.

Opstelling Engeland: Hart, Clyne, Smalling, Cahill, Shaw, Milner, Shelvey, Delph, Oxlade-Chamberlain, Sterling, Rooney.

18.55 uur: EK-KWALIFICATIEWEDSTRIJDEN
Over een kleine twee uur beginnen er nog negen kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in Frankrijk. Spanje, Slowakije, Zwitserland en Oostenrijk kunnen zich vanavond plaatsen voor de eindronde.

GROEP C
Wit-Rusland - Luxemburg
Macedonië - Spanje
Slowakije - Oekraïne

GROEP E
Engeland - Zwitserland
Litouwen - San Marino
Slovenië - Estland

GROEP G
Liechtenstein - Rusland
Moldavië - Montenegro
Zweden - Oostenrijk

18.47 uur: AFTRAP JONG TURKIJE - JONG ORANJE
Turkije heeft afgetrapt in Istanbul voor het kwalificatieduel in Groep 8.

18.36 uur: POULEWINNAAR RECHTSTREEKS GEPLAATST
In tegenstelling tot de voorgaande jaren plaatst de poulewinnaar zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. De beste vier nummers twee uit de negen poules spelen play-offs voor de overige twee tickets. Polen is als gastland al geplaatst.

Stand Groep 8
Nederland 1 - 3
Wit-Rusland 1 - 3
Turkije 0 - 0
Slowakije 1 - 0
Cyprus 1 - 0

18.24 uur: EK UITGEBREID
Net als het 'grote' EK heeft ook het Europees kampioenschap voor jeugdploegen een uitbreiding ondergaan. Voor het eerst mogen er twaalf landen deelnemen aan de eindronde, vier meer dan de laatste keer in Tsjechië.

18.13 uur: JONG ORANJE JAAGT OP EERSTE DEELNAME SINDS 2013
Na Europese titels in 2006 en 2007 wist Jong Oranje zich alleen nog te plaatsen voor het EK in 2013, waar het in de halve finale werd uitgeschakeld door de leeftijdgenoten van Italië.

17.55 uur: JONG ORANJE ONGEWIJZIGD
Naast het EK-kwalificatiegeweld bij 'de grote jongens' gaat ook de kwalificatiecyclus voor het EK Onder-21 van 2017 vanavond verder. Jong Oranje speelt om 18.45 uur in en tegen Turkije, waar het voor het Nederlands elftal zondag nog zo verschrikkelijk misging. Dat doet de ploeg van Fred Grim in dezelfde opstelling als waarin Jong Cyprus vrijdag in Deventer nog makkelijk werd verslagen: 4-0.

Opstelling Jong Oranje: Van der Hart; Hateboer, Van Beek, Rekik, Aké; Hendrix, Bazoer, Vilhena; Boëtius, Janssen, Kishna.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers tijdens de wedstrijd van vanavond kunt u terecht in het VI Matchcenter. Alle standen zijn hier terug te vinden.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.