Gouden wissels redden Van Gaal en Koeman

Invaller Juan Mata heeft het Manchester United van Louis van Gaal zaterdag een benauwde zege op Crystal Palace bezorgd: 1-0. Ook Ronald Koeman had de winst met Southampton te danken aan een speler die hij inbracht: Shane Long.

Manchester United – Crystal Palace 1-0
Louis van Gaal kon zaterdag niet beschikken over de aan zijn schouder geblesseerde verdediger Marcos Rojo, waardoor hij tegen Crystal Palace alweer zijn elfde centrale verdedigingsduo in twaalf wedstrijden uit de hoge hoed moest toveren. Dit keer posteerde hij Daley Blind naast jongeling Paddy McNair, maar die twee waren kort voor de pauze bijna verantwoordelijk voor de openingsgoal van de bezoekers.

Zowel Blind als McNair liet een lange bal van Joel Ward lopen, waardoor uitgerekend ex-Mancunian Fraizer Campbell alleen op David De Gea af mocht. De Spaanse goalie zag het boogballetje van Campbell tot zijn opluchting echter over gaan. Het was het hoogtepunt in een karige eerste helft, waarin namens de thuisploeg alleen Adnan Januzaj en Luke Shaw gevaarlijk waren geweest.

Net op het moment dat Palace na rust het heft in handen leek te nemen, kwam United juist op voorsprong. Met een fraai afstandschot deed Juan Mata – net ingevallen voor Januzaj – wat Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay, Tim Krul en Leroy Fer op het afgelopen WK ook al deden: invallen en Van Gaal aan een goed resultaat helpen. Man U stijgt door de nipte winst voorlopig naar de zesde plaats.

Southampton – Leicester City 2-0
Ronald Koeman had de Southampton-fans eerder in de week al gewaarschuwd door te stellen dat een wedstrijd tegen Leicester City 'misschien wel moeilijker' is dan spelen tegen een topploeg als Manchester City. Dat het tegen de nummer achttien van de Premier League geen walk-over zou worden bleek in de tamelijk vlakke eerste helft, die met 0-0 werd afgesloten.

Met een loodzware reeks voor de boeg (Aston Villa-uit, Manchester City-thuis, Arsenal-uit en Manchester United-thuis) kon nummer twee Southampton de winst uitstekend gebruiken. Die kwam er ook, maar het zal Koeman niets zinnen dat deze pas in de slotfase tot stand kwam. Invaller Shane Long was met twee doelpunten, één assist van Graziano Pellè, met twee doelpunten verantwoordelijk voor de winst. Daardoor blijft Southampton de belangrijkste belager van koploper Chelsea.

Invaller Shane Long was goud waard voor Southampton: hij maakte beide doelpunten.

West Ham United – Aston Villa 0-0
De verhalen van beide ploegen die normaliter in het claret and blue spelen, zijn dit seizoen totaal verschillend. West Ham doet het onder manager Sam Allardyce met de vijfde plek uitstekend, terwijl het Aston Villa van Ron Vlaar en Leandro Bacuna genoegen moet nemen met de zestiende plaats. De laatste zes wedstrijden gingen bovendien verloren: in die duels wist Villa slechts één keer te scoren.

Vlaar en co wisten het net ook in Londen niet te vinden, maar omdat dat de thuisploeg ook niet lukte, hield Villa in ieder geval een punt over aan het bezoek aan Upton Park. Daarmee is de ploeg evenwel nog niet uit de problemen. Hekkensluiters Burnley en Queens Park Rangers hebben slechts vier punten minder, Leicester City en Crystal Palace liggen twee punten achter Villa.

Burnley – Hull City 1-0
Met een treffer vlak na rust bezorgde Ashley Barnes de thuisploeg zijn eerste zege van het seizoen. Door de overwinning op The Tigers komt hekkensluiter Barnsley qua punten (zeven) gelijk met het Queens Park Rangers van Leroy Fer, dat later in actie komt tegen regerend landskampioen Manchester City.