Gouden Bal: Ribéry lijkt op Sneijder, Ronaldo volgt icoon

Reacties

Cristiano Ronaldo kreeg maandagavond de Gouden Bal uitgereikt. De sterspeler van Real Madrid bleef Lionel Messi en Franck Ribéry voor. Uiteraard zorgde het FIFA-gala voor flink wat reacties. VI.nl verzamelde een en ander uit die nasleep.

Gouden Bal: Ribéry lijkt op Sneijder, Ronaldo volgt icoon

Bekijk hier de reacties van Messi en Ronaldo.

Waar de hoofdrolspelers Cristiano Ronaldo en Lionel Messi zich nog enigszins op de vlakte hielden bij hun reactie, waren er van Ribéry helemaal geen teksten te vinden. De Fransman zou boos, teleurgesteld en vol onbegrip zijn hotelkamer hebben opgezocht. De aanvaller van Bayern München, die met zijn ploeg veel succesvoller was in 2013 dan Messi met Barcelona en Ronaldo met Real Madrid, stond niet alleen in zijn kritiek.

Hoe werkt de verkiezing van de winnaar van de Gouden Bal? Alle aanvoerders, bondscoaches en een afgevaardigde van de media van de bij de FIFA aangesloten landen mochten hun topdrie kiezen. Bekijk hier wie wie op wie stemde én wie voor een Nederlander ging.

• De Franse sportkrant L'Equipe komt op The Day After met enkele opmerkelijke constateringen. Zo is Cristiano Ronaldo sinds Alfredo Di Stéfano in 1959 de eerste winnaar van de sinds 1956 uitgereikte Gouden Bal die het gehele kalenderjaar voor Real Madrid speelde. Luis Figo, winnaar in 2000, speelde destijds ook een half jaar voor Barcelona en Ronaldo kwam in 2002 halverwege over van Internazionale.

• Daarbij gaat het dus wel om de in het verleden louter door journalisten uitgereikte prijs voor beste voetballer op de Europese velden. In de tussen 1991 en 2009 gehouden verkiezing voor de FIFA World Player of The Year vielen Luis Figo (2001) en Zinedine Zidane (2003) wel in de prijzen terwijl ze het gehele jaar voor De Koninklijke speelden.

Wesley Sneijder en Franck Ribéry kregen beiden niet de erkenning voor een succesvol jaar.
Wesley Sneijder en Franck Ribéry kregen beiden niet de erkenning voor een succesvol jaar.

• Ook vergelijkt de Franse krant de situatie van Ribéry met die van Wesley Sneijder in 2010. Beide spelers zouden er op basis van de stemmen van journalisten vandoor zijn gegaan met de Gouden Bal, maar doordat die verkiezing sinds 2009 is samengevoegd met de meningen van bondscoaches en aanvoerders van de nationale ploegen liepen Ribéry en Sneijder, in 2010 winnaar van de Champions League met Inter en verliezend WK-finalist met Oranje, een officiële erkenning voor hun successen mis. Ribéry kan zich evenwel troosten met de door de UEFA uitgereikte prijs van Speler van het Seizoen 2012/13. Toen Sneijder excelleerde bestond die prijs nog niet.

• Niemand minder dan UEFA-voorzitter Michel Platini, niet geheel onpartijdig als landgenoot van Ribéry, kraakte de verkiezing. 'We hebben een probleem. De laatste vijftig jaar ging het in deze verkiezing altijd om succes op het veld. Nu lijken individuele prestaties van voetballers de doorslag te geven', doelt hij op het voorbijgaan aan het aandeel van Ribéry in de prijzenregen van Bayern, die bestond uit de Champions League, de landstitel, de DFB Pokal, de Europese Super Cup en het WK voor Clubteams.

'Ik vind het heel jammer voor Franck', vervolgt Platini. 'Het zal ook de komende jaren wel tussen Ronaldo en Messi gaan. Begrijp me niet verkeerd. Ronaldo is een waardige winnaar, maar het moet draaien om de successen op het veld. Dat is veranderd sinds de FIFA zich met deze  prijs is gaan bemoeien.'

UEFA-voorzitter Michel Platini schaart zich achter zijn landgenoot Franck Ribéry
UEFA-voorzitter Michel Platini schaart zich achter zijn landgenoot Franck Ribéry

• Met die laatste zinsnede deelde de UEFA-praeses een steek onder water uit aan de wereldvoetbalbond. De Duitse afvaardiging deed daar nog maar eens een schepje bovenop. De iconen Franz Beckenbauer en Karl-Heinz Rummenigge haalden uit. 'Ribéry had een groot aandeel in de vijf prijzen die Bayern heeft gewonnen', aldus Der Kaiser, erevoorzitter van de Beierse grootmacht. 'Zonder hem hadden we misschien twee of drie prijzen gewonnen. Hij had de Gouden Bal moeten winnen.'

'De deadline van deze prijs is zelfs uitgesteld om zo de goede interlands van Ronaldo mee te kunnen nemen', vulde Rummenigge aan. 'Dat was allemaal alleen maar omdat een bepaalde speler moest winnen', deed de bestuursvoorzitter een duit in het zakje. Jupp Heynckes, de deze zomer afgezwaaide succestrainer van Bayern, was het met de iconen eens. 'Ribéry had moeten winnen.' Overigens won Heynceks zelf wel, hij werd verkozen tot beste trainer.

• Ook Bayern-directeur Mathias Sammer stak Ribéry een hart onder de riem. 'Dit is een democratisch gebeuren, dus we moeten dit accepteren en respecteren. Maar voor ons is Franck de beste', aldus Sammer op de Bayern-website. 'Hij heeft dit jaar alles gewonnen en heeft daar alles aan gedaan. Het is echter niet aan ons om hierover te beslissen. Hij heeft nog een paar goede jaren voor zich. Hij heeft nog kans om deze prijs te winnen.'

Sergio Ramos, Florentino Pérez en Cristiano Ronaldo poseren met de Gouden Bal.
Sergio Ramos, Florentino Pérez en Cristiano Ronaldo poseren met de Gouden Bal.

• In het Real Madrid-kamp is uitgelaten gereageerd op de zege van Ronaldo. Voorzitter Florentino Pérez noemde diens uitverkiezing terecht. 'Het recht heeft gezegevierd, hij is momenteel de beste speler ter wereld en een voorbeeld voor iedereen. Het is een eer voor ons om hem in het team te hebben. En het gaat hier niet alleen om het winnen van de Ballon d'Or, het gaat om een vorm van erkenning voor een leidersfiguur in het mondiale voetbal, iemand die zich altijd wil verbeteren en de idealen van de club uitdraagt.'

Sergio Ramos, net als Pérez en technisch directeur Zinedine Zidane aanwezig op het gala, was zijn emoties maar nauwelijks de baas toen zijn Portugese ploeggenoot zichtbaar geëmotioneerd de prijs in ontvangst nam (foto boven Real-voorzitter Pérez geflankeerd door Ramos en Ronaldo). 'Ik kon mijn tranen maar moeilijk tegenhouden. Het was een enorm emotioneel moment. Voetbal draait om emoties, de tranen van Cristiano Ronaldo waren ontwapenend. Ik wil hem dan ook feliciteren, want dit heeft hij verdiend. Cristiano heeft alle statistieken en records verpulverd.'

Wat vinden jullie van de verkiezing van de Gouden Bal? Is het huidige systeem logisch, of moet er wat veranderd worden. Is de Frans-Duitse tirade terecht of zijn het slechts verliezers? Discussieer mee.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.