Grootheid Seedorf begint trainerscarrière op topniveau

Reacties

Met de aanstelling van Clarence Seedorf als trainer bij AC Milan komt de loopbaan van één van de grootste Nederlandse voetballers aller tijden ten einde. Tegelijkertijd zorgt Seedorf voor een unicum, want hij is de eerste Nederlandse trainer in de Italiaanse Serie A.

Grootheid Seedorf begint trainerscarrière op topniveau

Seedorf, die een contract tot 2016 overeenkwam met Milan, geldt zonder twijfel als een van de succesvolste voetballers van zijn generatie en speelde vrijwel uitsluitend in topelftallen die iconisch waren voor hun tijdperk. Hij won vier keer de Champions League en werd landskampioen met Ajax (2x), Milan (2x) en Real Madrid (1x). Daarnaast kwam hij 87 keer uit voor het Nederlands elftal, al was Seedorf in het shirt van Oranje nooit zo succesvol en bepalend als in clubverband, mede door een slechte relatie met ex-bondscoaches Marco van Basten en Bert van Marwijk. Zijn door conflicten gemarkeerde interlandloopbaan is Seedorf altijd pijn blijven doen.

Seedorf en de Cup met de Grote Oren: een gouden combinatie.
Seedorf en de Cup met de Grote Oren: een gouden combinatie.

Tijdens zijn carrière, die hem behalve langs bovengenoemde clubs ook langs Internazionale, Sampdoria en Botafogo leidde, ontpopte Seedorf zich als maatschappelijk betrokken voetballer. Hij zet zich op diverse wijzen in voor zijn geboorteland Suriname en onderhield een warme band met de onlangs overleden apartheidsstrijder Nelson Mandela.

Na zijn overstap naar het Braziliaanse Botafogo in 2012 werd steeds meer duidelijk dat Seedorf zich na zijn actieve loopbaan als trainer wilde gaan ontplooien. Niet verwonderlijk, want in zijn tijd bij Milan (2000-2012) werd hij al vaak geroemd om zijn betrokkenheid bij de club en het teambelang. In die hoedanigheid bouwde hij onder meer een goede relatie op met Silvio Berlusconi, eigenaar van de Rossoneri. Seedorf dacht in zijn laatste jaren bij Milan actief mee met de technische staf en nam jongere ploeggenoten onder zijn vleugel. Bij Botafogo bouwde hij die rol als mentor uit.

Dat zijn trainerscarrière nu al begint, is voor Seedorf zelf waarschijnlijk ook een verrassing, evenals het niveau waarop hij zijn eerste stappen als coach gaat zetten. De recente ontwikkelingen bij AC Milan, dat na de gênante 4-3 nederlaag tegen Sassuolo van zondag naar de dertiende plaats zakte, kostten trainer Massimiliano Allegri de kop. Berlusconi nam daarna het heft in eigen hand en schonk het vertrouwen aan zijn protegé Seedorf. Daarmee gaat zijn imposante spelersloopbaan naadloos over naar het onzekere bestaan van voetbaltrainer. Het tweede tijdperk-Seedorf is begonnen. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.