Goal invaller Van Persie niets waard door dubbelslag Gomez

Besiktas heeft de koppositie in Turkije overgenomen van Fenerbahçe. In een rechtstreeks duel wonnen de zwart-witten de derby met 3-2. Robin van Persie moest het bij de gasten doen met een invalbeurt.

Zonder bankzitter Van Persie begon Fenerbahçe uitstekend aan de derby van Istanbul, maar na 24 minuten stond Besiktas plotseling met 2-0 voor. De ploeg van basisspeler Oguzhan Özyakup, de in Zaandam geboren Turkse international, kwam op voorsprong toen Simon Kjær na een vrije trap van José Sosa in eigen doel kopte, al leek ook Ersan Gülüm de bal namens Besiktas nog te raken.

Vier minuten later verdubbelde Mario Gomez (hoofdfoto) de marge. De Duitse spits stond bij de tweede paal te wachten, waar hij na een tot twee keer toe verlengde corner binnenkopte. Ook daarbij zag Kjær er verdedigend niet best uit. Nadat spits Fernandão - hij hield Van Persie op de bank - een paar kansen op de aansluitingstreffer had gemist, kopte Besiktas-verdediger Dusko Tosic de bal achter zijn eigen doelman: 2-1.

Robin van Persie begon wederom op de bank bij Fenerbahçe, tot zijn grote onvrede. In de uitgestoken hand van trainer Vitor Pereira heeft hij dan ook niet zo veel zin.

Na een uur mocht Van Persie alsnog van de bank af om Fernandão te vervangen. De Oranje-topscorer aller tijden had daarop niet lang nodig om zijn stempel te drukken. Tegen Bursaspor maakte hij vorige week twee minuten na zijn entree de winnende 2-1, deze keer was hij na vier minuten goed voor de gelijkmaker. Na een prachtige actie op de achterlijn legde de eveneens ingevallen Volkan Sen de bal panklaar voor Van Persie.

Genoeg voor een punt was dat echter niet. Özyakup stuurde Gökhan Töre met een mooie pass de diepte in en de voorzet van de aanvaller bereikte Gomez, die met een zweefduik prachtig raak kopte: 3-2. Omdat een kopbal van Van Persie niet verder kwam dan de paal, gaat Besiktas nu met dertien uit zes aan kop. Fener staat met een iets minder doelsaldo tweede. Osmanlispor en het Galatasaray van Wesley Sneijder volgen met elf punten.