Gelukszoeker Kanon straalt euforie uit

Reacties

Wilfried Kanon (21) teerde anderhalf jaar op een van de mooiste voetbalnamen in de Eredivisie. De Ivoriaanse reus van ADO Den Haag toonde tijdens het toernooi om de Afrika Cup zijn potentie. Trainer Henk Fraser, al langer fan van de verdediger, is blij met de extra bagage die Kanon meenam uit Equatoriaal-Guinee.

Gelukszoeker Kanon straalt euforie uit

Kanon werd anderhalf jaar geleden met veel bombarie binnengehaald bij de Residentieclub. Het was Deadline Day, op maandag 2 september 2013. De toenmalige trainer Maurice Steijn meldde dat er nog een verdediger op weg was naar de club, maar wilde zijn naam niet verklappen. Er waren immers meer kapers op de kust, zoals Bordeaux en AC Ajaccio. Op de valreep lukte het ADO om de transfer voor middernacht in orde te maken. Alleen al de onthulling van zijn betoverende naam deed de harten sneller kloppen.

Los van de afloop, was het verhaal op zich al om van te smullen. Wilfried Kanon, geboren in Abidjan. Gelukszoeker. Opgeleid in Italië, volwassen geworden in Roemenië. En nu neergestreken in Den Haag. Bij de club van Aad Mansveld, Michel Adam, Cor Lems, Lex Immers, Sjakie Polak en warme worst. Hij sprak tijdens zijn eerste weken Frans tegen Tom Beugelsdijk, die op zijn beurt in het Engels antwoordde. Wilfried Kanon was al een attractie zonder een bal getrapt te hebben.

Hartafwijking
Het avontuur startte met de nodige hobbels. Kanon moest een paar keer terug naar Ivoorkust en uiteindelijk zelfs naar Ghana om zijn visum in orde te maken. Hij werd medisch herkeurd wegens een kleine hartafwijking. En daarna restte nog die procedure om een werkvergunning te krijgen. Maar na bijna vijf maanden mocht hij dan eindelijk zijn langverwachte debuut maken. In de gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord (3-2) werd hij vlak voor tijd ingebracht als slot op de deur.

Het ging slecht met ADO, maar het team kwam onder de nieuwe trainer Fraser weer op stoom. Net toen Kanon aan de poort rammelde. Hij moest in de laatste maanden van het seizoen genoegen nemen met nog acht korte invalbeurten. Pas nadat zijn concurrent Beugelsdijk naar FSV Frankfurt vertrok, kreeg hij speelkansen in het eerste elftal.

Fraser hield ondanks een ongelukkige start altijd vertrouwen in Kanon, die ook bij het Haagse publiek steeds populairder werd. Bondscoach Hervé Renard selecteerde hem eind vorig jaar zelfs voor het nationale team, dat na het mislukte WK met een nieuwe generatie naar de Afrika Cup toewerkte. Zijn debuut volgde in januari, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Nigeria. Kanon speelde bij de Oranje Olifanten als linksback, een plek die hij daarna niet meer afstond.

Afrika Cup
Intussen keerde ook het tij in de Hofstad, zoals wel vaker bij de club. Terwijl ADO werd overgenomen door de vermogende Hui Wang en het team kwalitatieve impulsen kreeg, bereidde Kanon zich met zijn land voor op de Afrika Cup. Daar werd hij een onbetwiste basiskracht bij de latere winnaar Ivoorkust, met zelfs een doelpunt in de halve finale tegen de democratische republiek Congo. En in de finale verzilverde hij zijn strafschop in de beslissende penaltyserie. Alle spelers kregen een huis cadeau, al wilde Kanon dat niet bevestigen.

Kanon meldde zich na het toernooi weer in het Kyocera Stadion, maar was alles behalve vermoeid na het winterse uitje. Een jaar geleden kende niemand hem, nu was hij een held in eigen land. 'Ik zie een andere Kanon. Hij heeft als basisspeler van Ivoorkust tussen alle grote sterren de Afrika Cup gewonnen, dat heeft wel iets met hem gedaan. Hij straalt euforie uit, zijn lichaamstaal is positief', merkte Fraser in gesprek met Voetbal International op in aanloop naar het thuisduel met PEC Zwolle.

De Ivoriaan staat zaterdagavond (18.30 uur) voor zijn eerste speelminuten van 2015 in de Eredivisie. Fraser: 'We hadden concurrentie nodig, die is er nu. Ik ben blij met het luxeprobleem', doelde hij ook op de overige aanwinsten (Oleksandr Iakovenko en Wilson Eduardo). De linkspoot werd op de club als een ware kampioen onthaald, met een heuse erehaag. Nu nog succes met ADO, te beginnen zaterdag in het thuisduel met PEC Zwolle.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.