Finalespecialist Atlético laatste horde Real naar La Décima

Reacties

Voetbal International volgt de Champions League op de voet en blikt vooruit op de absolute climax van het seizoen in Lissabon: de stadsderby op locatie tussen Real Madrid en Atlético Madrid (20.45 uur).

Finalespecialist Atlético laatste horde Real naar La Décima

Real Madrid

Twaalf jaar na het schitterende doelpunt van Zinedine Zidane tegen Bayer Leverkusen is het dan eindelijk zover. Real Madrid staat weer in een Europese finale. Meer dan een decennium wachtte heel de club op de tiende Europa Cup I in de clubhistorie. Nu La Décima lonkt, stijgt de spanning in Estadio Santiago Bernabéu dan ook tot grote hoogte, zeker omdat het kleine broertje Atlético Madrid de tegenstander is van Real, dat met 37 goals in twaalf duels nu al de productiefste ploeg ooit is in één CL-seizoen.

Overtuigende zeges in de knock-outfase op Schalke 04 (1-6, 3-0) en Bayern München (1-0, 0-4) hebben er alleen maar aan bijgedragen dat de druk op het seizoenslot in Lissabon torenhoog is. Hoezeer De Koninklijke smacht naar de tiende Europa Cup I blijkt uit wel uit de berichten die vrijdag de kop op staken in Italië. Een nederlaag in de stadsderby op locatie zou Carlo Ancelotti de kop kosten. De immer onbewogen trainer zal er niet wakker van liggen.

Zaterdagavond staat de 54-jarige Italiaan immers alweer voor de vierde keer in een Champions League-finale en kan hij als eerste coach in de historie van het miljoenenbal een hattrick op zijn naam schrijven. Ancelotti leidde AC Milan in 2003 en 2007 ook al naar de CL-eindzege, die hem in 2005 op pijnlijke wijze door de vingers glipte toen Liverpool zich terugknokte van een 3-0 achterstand. Een nachtmerrie die Ancelotti niet nogmaals wil meemaken.

Uitgelicht
Real Madrid kan zaterdag niet beschikken over Xabi Alonso. De 32-jarige regisseur is alweer de 22ste speler in de historie van de Champions League die de finale door een schorsing aan zich voorbij ziet gaan. De finale van 2012 tussen Chelsea en Bayern München spande de kroon, toen met Branislav Ivanovic, John Terry, Ramires en Raúl Meireles (Chelsea), David Alaba, Holger Badstuber en Luiz Gustavo (Bayern) liefst zeven spelers ontbraken. Michael Reiziger is de enige Nederlander (1996, Juventus-Ajax) die ooit een CL-eindstrijd miste door een schorsing.

Spelers die Champions League finale misten door schorsing

Speler Jaar Club Speler Jaar Club
Franco Baresi 1994 Milan Thiago Motta  2010 Inter
Alessandro Costacurta 1994 Milan Franck Ribéry  2010 Bayern
Michael Reiziger  1996 Ajax José Pinto 2011 Barcelona
Paul Scholes  1999 Man Utd Branislav Ivanovic 2012 Chelsea
Roy Keane  1999 Man Utd John Terry 2012 Chelsea
Amedeo Carboni 2000 Valencia Ramires 2012 Chelsea
Zé Roberto  2002 Leverkusen Raúl Meireles 2012 Chelsea
Pavel Nedved 2003 Juventus David Alaba 2012 Bayern
Éric Abidal  2009 Barcelona Holger Badstuber 2012 Bayern
Dani Alves 2009 Barcelona Luiz Gustavo 2012 Bayern
Darren Fletcher  2009 Man Utd Xabi Alonso 2014 Real Madrid

Atlético Madrid

In vergelijking met het onder hoogspanning staande Real Madrid leeft Atlético Madrid uiterst relaxed naar de tweede EC I/CL-finale in de clubhistorie. Exact veertig jaar na de verloren eindstrijd tegen Bayern München (4-0) barst de vechtmachine van Diego Simeone van het zelfvertrouwen. Finales zijn immers hét terrein van de kersverse kampioen van Spanje.

Sinds Cholo in 2011 de leiding overnam van Quique Flores, die de club in 2010 aan de Europa League en de Europese Super Cup hielp, verloor Atlético nog nooit een finale die over één wedstrijd ging. In 2012 werd zowel de Europa League als de Super Cup opnieuw een prooi voor Los Colchoneros, terwijl op 17 mei vorig jaar ook Real Madrid in een zinderende Spaanse bekerfinale de kracht ondervond van de stadgenoot (2-1 na verlenging).

Barcelona was begin dit seizoen over twee wedstrijden wél te sterk voor de bekerhouder (0-0 in Barcelona, 1-1 in Madrid), maar daarvoor nam Atlético vorige week zaterdag revanche. Het 1-1 gelijkspel tijdens de finale van La Liga in Camp Nou was genoeg om de koppositie te behouden en voor de tiende keer in de historie en de eerste keer sinds 1996 kampioen van Spanje te worden.

Uitgelicht
In al die finales valt één ding op: de ploeg van Simeone opereert altijd en overal als één onlosmakelijk geheel, wat er ook gebeurt. In 2012 werd dat tegen Athletic de Bilbao (3-0) en Chelsea (4-1) nog enigszins gecamoufleerd doordat de naar AS Monaco vertrokken Radamel Falcao met respectievelijk twee en drie goals zijn stempel drukte op die twee finales, tegen Real (2-1) en Barça (1-1) waren het juist de verdedigers Miranda en Diego Godín die de beslissende goals maakten. Het is tekenend voor de kracht van het collectief dat Simeone heeft gesmeed.

Onderlinge historie

Atlético mag dan nog geen finale hebben verloren onder leiding van Simeone, de laatste keer dat Real verloor in een Derbi Madrileño dateert van begin dit seizoen. Op 28 september deelde Atlético de eerste gevoelige tik in de titelstrijd uit dankzij een een treffer van Diego Costa. Sindsdien herstelde Real de hiërarchie met twee zeges in de halve finale van het Spaanse bekertoernooi en een moeizaam behaald gelijkspel in de competitie.

Tel daarbij op dat Real sinds de 2-1 nederlaag in 1983 tegen Aberdeen geen enkele Europese finale meer verloor (twee keer UEFA Cup, drie keer CL, Super Cup-wedstrijden uitgezonderd) en het is duidelijk dat de stadsderby op locatie, de eerste in de historie van het EC I/CL-toernooi, er een wordt op het scherp van de snede. De messen in Madrid zijn geslepen.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
2 maart 2014 Atlético Madrid - Real Madrid 2-2 Primera División
11 februari 2014 Atlético Madrid - Real Madrid 0-2 Copa del Rey
5 februari 2014 Real Madrid - Atlético Madrid 3-0 Copa del Rey
28 september 2013 Real Madrid - Atlético Madrid 0-1 Primera División
17 mei 2013 Atlético Madrid - Real Madrid 2-1 n.v. Copa del Rey

Tekst: Tim Vos

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.