FIFA-presidentskandidaat Chung opnieuw in opspraak

Reacties

De onthullingen over corruptie bij de FIFA blijven zich in rap tempo opvolgen. Dit keer ligt presidentskandidaat Chung Mong-Joon onder vuur, net als de Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders Nicolas Leoz en Eduardo Deluca.

FIFA-presidentskandidaat Chung opnieuw in opspraak

De Duitse kwaliteitskrant Die Welt schrijft dat de Zuid-Koreaan Chung een flinke straf boven het hoofd hangt. De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA zou de Aziatische miljardair voor vijftien jaar willen schorsen. Chung krijgt het verwijt dat hij FIFA-ontwikkelingsgelden heeft ingezet voor stemmen op Zuid-Korea af te dwingen bij de toewijzing van het WK 2022.

Eerder kreeg de 63-jarige voetbalbestuurder een soorgelijk verwijt wegens persoonlijke donaties aan Haïti en Pakistan. Die beschuldiging kwalificeerde Chung als 'cynisch en onethisch'. Chung heeft zichzelf kandidaat gesteld om Sepp Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter. UEFA-president Michel Platini is zijn grootste concurrent in de strijd om de zetel van Blatter.

Chung is niet de enige FIFA-official die vandaag in opspraak raakte. De Zwitserse krant Tagesanzeiger schrijft dat de Zwitserse politie bewijs heeft gevonden voor verduistering van de Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders Nicolas Leoz (Paraguay) en Eduardo Deluca (Argentinië). Leoz behoort tot de veertien FIFA-officials die in mei werden opgepakt door de FBI.

Daarnaast heeft de justitie in Zwitserland bekendgemaakt dat het meer dan honderd meldingen heeft gehad van verdachte financiële activiteiten omtrent de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.