FIFA stelt bidproces voor WK 2026 uit door schandalen

Reacties

Vanwege de recent opengetrokken FIFA-beerput is de procedure rond het toewijzen van het WK van 2026 tot nader order uitgesteld. Dat heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke bekendgemaakt.

FIFA stelt bidproces voor WK 2026 uit door schandalen

Hoewel hij werd herkozen als FIFA-preses besloot zittend voorzitter Sepp Blatter (foto) vier dagen na zijn overwinning op tegenstrever Prins Ali Bin al-Hussein toch zijn vertrek aan te kondigen. Volgens de Zwitser was dat nodig omdat hij niet langer het vertrouwen had van de mondiale voetbalwereld.

Blatter kondigde daarop grootscheepse hervormingen aan, die hij overigens wel zelf gaat begeleiden. In december zal tijdens een speciaal ingelaste nieuwe verkiezing zijn opvolger gekozen worden.

Behalve het ene na het andere corruptie- en omkoopschandaal dat nu vanwege het FBI-onderzoek het nieuws haalt, loopt er ook een Zwitsers onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Rusland en Qatar zouden zich bij het binnenhalen van die toernooien eveneens schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Later kondigde de FBI  aan ook die toewijzingen mee te nemen in het onderzoek.

In het licht van alle recente ontwikkelingen meldde Valcke, overigens zelf ook genoemd als betrokkene bij omkoping en smeergeldaffaires, nu dat de toewijzing van het WK van 2026 is uitgesteld. Aanvankelijk zouden landen zich kunnen melden met een bid en zou tijdens het FIFA-congres van 2017, in Kuala Lumpur, een definitief besluit vallen. Het bidproces is nu tot nader order uitgesteld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.