'Raketwerpers hielpen Duitsland aan WK in 2006'

Reacties

Na het barsten van de bom bij de FIFA wordt eens te meer duidelijk dat bij de verdeling van de WK's meer duistere spelletjes zijn gespeeld. Ook bij de keuze voor Duitsland in 2006.

'Raketwerpers hielpen Duitsland aan WK in 2006'

Met uitzondering van de gezamenlijke organisatie van Japan en Zuid-Korea in 2002 is bij de verdeling van de WK's van 1998 in Frankrijk tot en met 2022 in Qatar sprake geweest van ondoorzichtige praktijken.

Duitsland zou via een geoorloofde maar dubieuze weg de organisatie naar het WK in 2006 hebben gemachtigd. De blik was gericht op de Nieuw-Zeelander Charles Dempsey, die op het laatste moment zijn stem niet uitbracht, waar hij aanvankelijk voor Zuid-Afrika zou stemmen. Mede door deze blanco stem van de inmiddels overleden Dempsey ging het WK naar Duitsland, met een verhouding van 12-11.

Maar er was meer, zo stelt Die Zeit in een overzicht vast. Opvallend genoeg trokken met name enkele Aziatische bonden in de zomer van 2000 hun steun in voor Zuid-Afrika om zich achter de kandidatuur van Duitsland te scharen.

Dat was niet zozeer de verdienste van WK-ambassadeur Franz Beckenbauer en diens golfdiplomatie. Duitse bedrijven investeerden enkele weken voor de stemming in Thailand en Zuid-Korea. Zo werd Hyundai honderd miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Een zoon van een van de grondleggers van dat bedrijf zat in het uitvoerend comité van de FIFA.

Ook de Duitse overheid deed mee in het paaien van landen. Een week voor de stemming werd besloten raketwerpers aan Saudi-Arabië te leveren, wat een doorslaggevende rol in een stem op Duitsland lijkt te hebben gespeeld. Het wapenembargo werd kortstondig opgeheven om de levering te kunnen laten doorgaan. In juridische zin was het allemaal geoorloofd, maar het is de vraag of het in de geest was van wat zuiverheid en transparantie heet.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.