Feyenoord vertrouwt tegen Kuban op Pellè en De Kuip

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Donderdagavond (21.00 uur) staat voor Feyenoord de return tegen Kuban Krasnodar in de play-offs van de Europa League op het programma.

Feyenoord vertrouwt tegen Kuban op Pellè en De Kuip

Feyenoord

Feyenoord kruipt na de slechtste seizoenstart in de clubhistorie eindelijk uit het dal. Althans, zo lijkt het. Want de 3-1 overwinning tegen NAC Breda, die na de nederlagen tegen PEC Zwolle, Ajax, FC Twente en Kuban Krasnodar als een bevrijding kwam, zal het vertrouwen van de Rotterdammers hebben hersteld, de tegenstand die de Parel van het Zuiden  bood was in geen enkele mate te vergelijken met wat Feyenoord in de eerste vier duels voor zijn kiezen kreeg.

De return in de play-offs van de Europa League tegen Kuban Krasnodar zal daarom een betere graadmeter zijn. Krabbelt Feyenoord inderdaad op, of is het niveau van de afgelopen twee seizoenen nog steeds ver te zoeken? Trainer Ronald Koeman zal zijn spelers, en met name zijn Oranje-internationals Jordy Clasie, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Ruben Schaken, de opdracht hebben gegeven om in de eigen Kuip weer de onverslaanbaarheid uit te stralen die de Rotterdammers de laatste twee jaar in het eigen stadion zo kenmerkte.

Het is een lichtpuntje in de dramatische (Europese) reeksen van Koeman en Feyenoord. In de kalenderjaren 2012 en 2013 deed de club uit Rotterdam-Zuid zijn bijnaam van Stadionclub eer aan door in 29 officiële thuiswedstrijden alleen van Dinamo Kiev (0-1) en recentelijk FC Twente (1-4) te verliezen. Daartegenover staat dat Koeman al vijftien wedstrijden wacht op een overwinning in Europa, terwijl Feyenoord voor het laatst won in 2010 (AA Gent, 1-0).

Uitgelicht
In de jacht op de eerste Europese zege sinds tijden is een belangrijke rol weggelegd voor Graziano Pellè. De 28-jarige Italiaan staat na de eerste hattrick in zijn carrière van zondag tegen NAC alweer op vijf seizoentreffers. Verder scoorde namens Feyenoord alleen Ruben Schaken dit seizoen één keer.

Koeman sprak voorafgaand aan het duel van vanavond al de wens uit dat Feyenoord niet langer louter moet leunen op de trefzekerheid van de Italiaan. 'Kuban zal Pellè zo goed mogelijk bespelen, wat voor ons betekent dat we ook via de zijkanten en het middenveld gevaarlijk moeten worden. We moeten niet alleen afhankelijk zijn van Graziano.'

Gezien de Europese loopbaan van Pellè tot dusver moet Feyenoord inderdaad niet al te veel rekenenen op een doelpunt van zijn clubtopscorer. In de tien Europese wedstrijden die hij in het verleden voor AZ speelde scoorde hij alleen in 2006/07 tegen Everton (2-3).

Kuban Krasnodar

Kuban Krasnodar dacht Feyenoord-trainer Ronald Koeman vorige week te kunnen imponeren door te stellen dat er ruim dertigduizend toeschouwers aanwezig zouden zijn tijdens de heenwedstrijd, die uiteindelijk in een 1-0 overwinning zou eindigen tegen Feyenoord, maar donderdag zal, zoals Koeman al aankondigde, een goedgevulde Kuip voor de Rotterdammers als een twaalfde man fungeren.

Kuban-trainer Dorinel Munteanu, in het verleden international van Roemenië, is zich daarvan uitermate bewust. 'In de Kuip is Feyenoord een veel lastigere tegenstander. Feyenoord zal de steun van duizenden fans achter zich hebben staan. Ik heb hier zelf in mijn carrière ook gespeeld. Het is een fantastisch stadion met een echte voetbalsfeer. Toch ben ik ben ervan overtuigd dat onze spelers er klaar voor zijn.'

Uitgelicht
Mocht Kuban Krasnodar zich tegen Feyenoord plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League dan kennen de Russen een uitstekend Europees debuut. De eerste stappen van Kuban op Europese bodem verliepen tot dusver vlekkeloos. Want voorafgaand aan de 1-0 overwinning van vorige week donderdag tegen Feyenoord, zag ook Motherwell geen kans het de Russische nummer vijf van afgelopen seizoen moeilijk te maken (1-0, 2-0).

Feyenoord in Europa

Feyenoord wacht nog altijd op de eerste Europese overwinning sinds 19 augustus 2010. Destijds waren de Rotterdammers onder leiding van Mario Been met 1-0 te sterk voor AA Gent, dat zich toch voor de groepsfase van de Europa League plaatste door een 2-0 zege in de return. Afgelopen seizoen keerde Feyenoord na twee jaar terug op de Europese velden, maar bleek in de voorronde van de Champions League eerst Dinamo Kiev en daarna Sparta Praag in de voorronde van de Europa League een onneembare horde. Zodoende is het alweer deze Europese duels geleden dat Feyenoord in Europa won. (Tim Vos)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
31/07/2012 Dinamo Kiev - Feyenoord 2-1 Voorronde Champions League
07/08/2012 Feyenoord - Dinamo Kiev 0-1 Voorronde Champions League
23/08/2012 Feyenoord - Sparta Praag 2-2 Play-offs Europa League
30/08/2012 Sparta Praag - Feyenoord 2-0 Play-offs Europa League
22/08/2013 Kuban Krasnodar - Feyenoord 1-0 Play-offs Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen